Cautare
, Contributor

În fiecare număr al revistei ForbesLife, demitizăm toate lucrurile pe care credeai că le știi despre experiențele spa în adevăratul sens al cuvântului, în parteneriat cu portalul www.DespreSpa.ro...

Lifestyle |
|

Experienţa SPA completă sau deloc

O formulă aristoteliană se poate folosi pentru a ilustra regula de aur a experiențelor SPA: întregul este mai mare decât suma părților sale. Iar dacă afirmația nu se aplică în cazul ultimei tale sesiuni de răsfăț, ar putea fi momentul să-ți reevaluezi opțiunile de relaxare.
 aboneaza-te
sauna_iStock_000013717602Medium

Atunci când vine vorba de SPA, fără îndoială că toată lumea este încântată chiar de la momentul programării. Înaintea fiecărei vizite la un centru de relaxare, încep să număr zilele (și apoi orele) rămase până când optimismul și starea de bine vor înlocui schematismul obositor al unei zile stresante. Lucru care nu s-ar putea întâmpla fără ca o sumedenie de „mici părți” să-și unească forțele într-un întreg pe placul meu. În clipa când intri în SPA, imaginile, mirosurile, texturile, atingerile și sunetele trebuie să se alieze invariabil într-o mixtură compatibilă cu toate cele trei alcătuiri ale ființei: corpul, mintea și spiritul. Nu există scuze, nici pretexte. SPA-ul trebuie să fie complet sau deloc.

Întocmai abordarea holistică pe care SPA-ul o are la bază exclude orice asociere cu salonul clasic de înfrumusețare. Una dintre greșelile comune pe care le-am observat de-a lungul timpului este alegerea unor așa-zise servicii de relaxare din cadrul unui beauty salon, în defavoarea destinderii pure pe care doar un centru specializat o poate oferi. Indiferent cât de plăcută ar fi fost o terapie, cât timp aceasta are loc într-un salon de înfrumusețare, există riscul ca efectul de relaxare să fie anulat la ieșirea din camera de tratament – fie de zgomotul foehnului, fie de mirosurile prea intense ale produselor utilizate. În schimb, un SPA care se respectă va dispune întotdeauna de o arhitectură corectă, care să permită un parcurs fluid al stării de bine, astfel încât clientul să se simtă revigorat și energizat nu numai în incinta centrului de relaxare, ci și dincolo de ușile acestuia. Cu alte cuvinte – relaxarea ia naștere în SPA, dar trebuie să se prelungească și în viața cotidiană!

Evaluarea – conștientă sau nu – a unui centru SPA începe chiar în momentul în care clientul sosește. Îți recomand să ajungi de fiecare dată cu cel puțin cincisprezece minute înaintea orei la care ai fost programat – astfel, te vei putea bucura de un ceremonial regesc de întâmpinare. Înainte de toate, îți recomand să lași deoparte nu numai ținuta business, ci și grijile care te macină zi de zi. Îmbracă halatul pufos și ia în primire papucii comozi pe care personalul i-a pregătit pentru tine. Dacă te afli pentru prima dată într-un anumit centru de relaxare, nu ezita să ceri un tur al întregului SPA. Este important să te simți bine în locul în care te afli și să semnalezi orice aspect care ți se pare în neregulă (aici sunt incluse și problemele legate de igienă!).

Așteaptă-te să fii servit cu un ceai, un fresh sau cu o porție de SPA Water și să fii îndrumat spre zona de relaxare (a cărei existență este imperativă!). Nu spera însă la cafea, căci efectele ei nu se potrivesc cu liniștea și calmul specifice SPA-ului. Momentul tău de respiro ar trebui să se încheie prin completarea unui formular special, care va ajuta terapeutul să personalizeze tratamentul în funcție de nevoile tale. De pildă, dacă suferi de vreo alergie sau ai anumite intoleranțe ori interdicții medicale, se va ține cont de aceste lucruri pe toată perioada șederii tale.

În camera de tratament trebuie să domine un sentiment de tihnă, iar în aer să plutească miresme seducătoare, dar nicidecum obositoare. Lumina să fie difuză și să îmbie la odihnă și reculegere. Muzica să se audă în surdină. Ar trebui să o simți ca pe un fundal sonor perfect pentru o întâlnire cu propriul eu. Terapeutul te va lăsa singur câteva clipe, timp în care tu te vei fi așezat pe masa de masaj și te vei fi acoperit cu un prosop moale. Nu, nu trebuie să îți faci griji cu privire la pudoare – întotdeauna va fi descoperită doar porțiunea de piele pe care se lucrează într-un anumit moment.

De asemenea, îndemânarea și gentilețea terapeutului reprezintă și ele indicii de luat în seamă la SPA-ul ales. În cazul ideal, vei avea parte de o alternare captivantă între intensitatea mișcărilor de masaj și finețea gesturilor auxiliare (de pildă, dacă mâna ta se află într-o poziție care incomodează terapeutul, acesta trebuie să știe să ți-o miște foarte discret, astfel încât tu abia să simți gestul).

Pentru ca un tratament SPA să dea rezultate, este obligatoriu să domnească liniștea pe tot parcursul său. Așadar, simte-te îndreptățit să oprești eventualele tentative ale terapeutului de a iniția o discuție. Este bine să vorbiți câteva minute înainte de începerea terapiei (atunci este momentul să menționezi dacă ai anumite preferințe speciale), dar ulterior îți recomand să savurezi ritualul în tăcere deplină. La încheiere, este în regulă să discutați despre rutina zilnică de îngrijire ori despre câteva recomandări wellness pentru acasă. Cu condiția să nu te simți nicio clipă constrâns să achiziționezi vreun produs.

Există, așadar, mai multe puncte pe care un SPA „adevărat” trebuie să le „bifeze” în permanență. Dar cel mai frumos este că, în cazul unei experiențe de relaxare reușite, întregul va depăși suma detaliilor. Pentru că starea de bine care se instalează după o vizită la SPA depășește orice regulă matematică!

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii