FacebookTwitterLinkedIn

Odată cu creșterea concurenței pe acest segment, formatele s-au rafinat, se operează cu targetări mai precise, sunt preferați speakerii externi consacrați, iar selectarea publicului se face acum și la nivel de preț și alte costuri de participare.

În urmă cu aproximativ o săptămână, a avut loc la București, într-una din clădirile emblematice ale capitalei, unul dintre cele mai bine cotate evenimente de profil ale anului – Brand Minds: The Central and East European Business Summit of the Year.

Dacă se analizează evenimentul în termeni de networking sau de valoare informațională, probabil că i s-ar da note diferite, în funcție de poziția din care a fost abordat: antreprenor, specialist din corporație, specialist din agenție sau freelancer.

Realizând pericolul generalizărilor și nedorind să ne erijăm în judecători, am privit evenimentul strict din perspectiva specialiștilor agenției de branding și comunicare interesați de tendințele în domeniu la nivel internațional, de concepte originale și de idei replicabile la nivel micro, pe o piațăîncă timidă, cum este cea pe care ne desfășurăm activitatea.

Așadar, am ales să privim mai ales cu curiozitate fenomenul și să punctăm răspunsuri la întrebări fictive, pe care ni le-ar adresa un coleg mai tânăr.

Ce a fost sau n-a fost?

Brand Minds își propune să acopere, așa cum o spune și numele, cât mai mult din ceea ce are legătură cu brandingul, marketingul, advertisingul și procesul de customer experience, pentru a îmbogăți relevanța unui anumit business pe piață. Toate aceste domenii sunt abordate din prisma experiențelor unor jucători mari, care fie au cumulat o serie de rezultate importante în business-urile proprii sau cu care au avut contact, fie au cercetat și pus pe hartă noi concepte, care au revoluționat anumite nișe sau domenii studiate.

Formatul evenimentului se aseamănă, într-o proporție destul de mare, cu cel cu care ne-au obișnuit conferințele TEDx. Diferențierea se face la nivel de arie a subiectelor abordate, a timpului de expunere pentru fiecare temăși la nivelul publicului, care s-a dorit a fi avizat și apt să susțină un dialog – de exemplu, cu unul dintre cei mai bine cotați speakeri ai momentului, Gary Vaynerchuk.

Idei sau clișee?

Sigur că, lăsând la o parte conceptul și desfășurătorul evenimentului, marea curiozitate a celor care probabil ar fi interesați de ediția următoare rămâne cea legată de ROI (return on investment) vizazi de content (conținutul livrat) și de impactul speech-urilor (discursurilor) invitaților. Se ridică valoarea informațiilor la costurile unui participant? Răspunsul la aceastăîntrebare este destul de simplu: depinde.

Din perspectiva noatră, cu mici excepții, prezentările au abordat idei, concepte și metode – așa-zisele tips&tricks – pe care, dacă ești om de marketing/branding/PR, le-ai auzit și la facultate, și la celelalte conferințe de nișă la care ai participat, și în activitatea ta de zi cu zi. Totuși, valoarea adăugată cu care pleci de la aceste evenimente este contextul în care aceste idei sunt prezentate sau – mai exact – ceea ce se definește ca fiind know-how-ul.

Go for the know-how

Plătești pentru studiile de caz prezentate de acești jucători extraordinari, studii de caz trecute prin prisma experienței lor. Plătești pentru a asculta un foarte bun specialist pe felia lui despre cum a aplicat un concept teoretic în munca lui de zi cu zi și rezultatul a fost ”the masterpiece”. Chiar dacă instrumentele și metodele sunt aceleași pe care le cunoști, este pur și simplu vorba despre maniera în care acești oameni jonglează cu creativitatea și resursele pe care le au la dispoziție și reușesc săîntoarcă acul de la ordinar la extraordinar. Pe scurt, plătești pentru oameni, nu pentru idei – pentru perspective subiective, diverse, și pentru mindset-ul unor persoane care au realizări cu mult peste medie.

În ce măsură, la finalul zilei, acest input e valoros sau nu este o întrebare la care fiecare dintre cei care-și trec pe wishlist un astfel de eveniment va răspunde individual, iar asta în funcție de așteptările și valorile sale.

… or go for motivation

Fără pretenția de a declara că am descoperit rețeta unor astfel de evenimente, observăm tendința ca tot mai mulți antreprenori, dar și specialiști, corporatiști, dar și freelanceri, manageri, dar și angajați pe poziții entry-level să vâneze conferințele de dezvoltare personală nu pentru idei și nici măcar de dragul networkingului – dacă te gândești că mulți dintre ei se cunosc și se regăsesc la aceleași evenimente, an de an.

Și atunci despre ce ar putea fi vorba?

Noi am spune că este setea de inspirație, de motivație și de sens. Căutăm oameni, căutăm momente și căutăm contexte care să ne ”împingă de la spate”, care să ne convingă să facem ceea ce știm deja că avem de făcut pentru a ajunge acolo unde ne dorim, să ne reamintească – într-un fel – că nu e în zadar tot ce întreprindem, că undeva, la final, chiar există un premiu. Și credem că aici e și acea linie finăîntre oameni foarte buni la ceea ce facși oameni foarte buni la ceea ce fac, de succes.

Iar cei din urmă sunt aceia care, odată ce și-au luat doza de inspirație sau know-how de la Brand Minds, pleacă acasă pentru ca la anul să revină cu un prototip de proiect în zona expo. Așadar, ne vedem la Brand Minds 2018.

Un articol de Lucia Naș și Andrada Borda, Comm’ON Branding Lab