Cautare
, Contributor

CORONAVIRUS |
|

EXCLUSIV Viorel Hușanu, președinte SANITAS: „Personalul medical se gândește serios să întrerupă lucrul”

Președintele Federației SANITAS, Viorel Hușanu se arată indignat de reducerea bugetului alocat sănătății în 2021, mai ales în perioada dificilă pe care o traversăm (n.r. – criza sanitară).
viorel husanu

Într-o discuție cu jurnaliștii Forbes România, liderul SANITAS a precizat că personalul medical, cităm, „nu va permite guvernanților să îngroape sănătatea, în plină pandemie”.

„Bugetul este despre cifre, deficit, cheltuieli, colectare și în general, termeni cunoscuți pentru profesioniștii din domeniul financiar. Eu am să atrag atenția asupra unui aspect esențial, mai ales în pandemie. În spatele acestor cifre se află oameni și tragedii, și o luptă de zi cu zi pe viață și moarte cu acest virus, lupta pe care o duc cadrele medicale și pacienții în fiecare moment. Știm cu toții că e un buget provizoriu, care va fi rectificat de minimum două ori, deci avem o poză de moment și nicidecum un buget de perspectivă. În spatele acestor cifre sunt însă zecile de mii de cadre medicale, miile de pacienți care luptă cu Covid zi de zi de un an. Și ce primesc aceste cadrele medicale – eroi? Primesc înghețări de salarii – prevăzute de lege, diminuări de sporuri, primesc mesaje ca să fie mulțumite cu asta că e posibil să apară chiar tăieri”, a declarat pentru Forbes România, Viorel Hușanu.

Așadar, în spatele unui buget al Sănătății mai mic cu 11 procente față de cel de anul trecut și un top 7 pe care-l ocupă Ministerul Sănătății în clasamentul alocării bugetelor pe ministere pentru anul acesta, se regăsește un sistem medical cu personal epuizat și fără condiții de lucru, susține președintele SANITAS.

„În aceste condiții le transmit domnilor din Executiv că personalul medical epuizat, fără condiții de lucru se gândește serios să întrerupă lucrul. Așa nu se mai poate și trebui să facem, măcar în aceste vremuri de pandemie, din sănătate o prioritate”, a completat Viorel Hușanu.

Potrivit acestuia, avocații Federației caută deja cele mai potrivite soluții pentru ca personalul medical să organizeze acțiuni de protest, într-un mod legal, dar care să nu afecteze pacienții. Întrebat sub ce formă ar putea să apară aceste proteste, Viorel Hușanu a precizat: „pot fi greve de avertisment, de solidaritate, de a nu mai elibera concedii medicale sau rețete (care nu sunt încadrate la categoria urgențe)”.
 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii