FacebookTwitterLinkedIn

Supermarketurile și hipermarketurile au fost eroii publicității TV în anul pandemic 2020. În perioada de stării de urgență (martie – aprilie), comunicarea acestora a reprezentat o zonă de încredere și siguranță, mesajele contribuind la creșterea empatiei și optimismului în rândul populației. Au fost repere de stabilitate într-o lume frământată de spaime și panică.

După depășirea stării de urgență, încet-încet, campaniile au revenit la tonul obișnuit, încurajând vânzările prin oferte specifice.

Volumul du audiență TV obținut de reclamele comandate în 2020 de cele mai mari 9 lanțuri de magazine s-a ridicat la 156.215 GRP’30 target comercial (urban, 18 – 49 de ani), cu 24% mai mare decât cel din 2019.

Notă: Pe baza punctelor de audiență (Gross Rating Points – GRP’30), clienții publicitari cumpără timpi de reclame la televiziuni. GRP-ul este negociat și cumpărat la un preț (Cost Per Point – CPP) de fiecare client pentru fiecare televiziune în parte. GRP-ul este moneda unică de tranzacționare a spațiului de publicitate TV.

Acest volum reprezintă 7% din totalul audienței obținută de clienții publicitari pe televiziune în 2020.

Aproape toți jucătorii au înregistrat creșteri ale volumelor de audiență pentru reclamele comandate față de anul 2019: Kaufland (17%), Lidl (3,3%), Carrefour (93%), Penny (15,5%), METRO Cash&Carry (26%), Mega Image (20%) și Selgros Cash & Carry (174%).

Singurul lanț de magazine care și-a diminuat audiența reclamelor pe TV a fost PROFI (-27,8%).

Spoturile comandate de hipermarketul Auchan au acumulat 1.366 de GRP’30 target comercial.