FacebookTwitterLinkedIn

Romenergo SA a fost înființată în 1971, iar în 1979 a avut loc o divizare a societății, din care a rezultat ieșirea din grup a actualului Romelectro. Astfel, la acea vreme, Romenergo a rămas cu obiectul de activitate de edificare a întreprinderilor, cu specific de producere a energiei electrice, în timp ce Romelectro a rămas cu transportul energiei electrice.

Acționariatul Romenergo s-a schimbat în 2008, societatea fiind preluată de o companie străină. Șase ani mai târziu, societatea trece printr-o altă divizare, din care rezultă Industrial Energy, care a preluat activitatea de furnizare și distribuție energie electrică a Romenergo. Între timp, acționariatul grupului Romenergo a renunțat la producerea de energie electrică, iar societatea Romenergo SA a rămas doar cu partea de construcție centrale termice, hidro și termo.

În prezent, Romenergo SA este în discuții cu alte companii atât din grup, cât și din afara grupului pentru o posibilă fuziune, a declarat Niculai Bezerghianu, directorul general al societății, în exclusivitate pentru Forbes România. Decizie de la sine înțeleasă de altfel, având în vedere situația cu care se confruntă societatea – pierdere de peste 1 mil. lei în 2020. Astfel că, o fuziune ar putea fi singura cale de a evita falimentul.

“Pe Romenergo avem o pierdere destul de mare în 2020, peste 1 milion de lei. În 2019 am reușit să mai avem profit. Văd o pierdere și pe anul acesta. Asta este din păcate situația acestor industrii, din domeniul energetic, care au mers foarte bine în trecut. Din păcate lipsa investițiilor în acest domeniu a dus ca în ultimul timp să importăm energie, iar prețul să crească foarte mult și avem printre cele mai mari prețuri din regiune la energie electrică. Dar la noi este o pauză de 30 de ani de când nu s-au mai făcut investiții în astfel de domenii. Și atunci, încet-încet dispar așa cum se întâmplă cu depopularea unor zone”, a precizat Niculai Bezerghianu pentru Forbes România. 

De asemenea și bugetul de investiții este redus pentru că, potrivit acestuia, proiecția pe 2022 este extrem de limitată.

“Este greu de crezut să luăm un proiect nou acum în 2021. Ce poți să faci în situația în care nu ai la ce lucrări să mai participi și să câștigi licitații? E posibil să ne îndreptăm către faliment. Activitatea oricum este redusă în momentul de față. Vedem pe viitor ce se va întâmpla”, a mai spus directorul general al Romenergo SA.

Acesta estimează că în următorii doi ani s-ar putea concretiza o fuziune cu o societate din grup care este mai potentă din punct de vedere financiar, mai ales că, din punctul lui de vedere, falimentul nu ar fi avantajos pentru o companie cu un portofoliu atât de vast.

“Firma Romenergo are un trecut și un portofoliu de lucrări, care ar putea fi foarte interesant pentru o altă societate fără un astfel de CV, ca să poată să participe la lucrări. Deci orice posibilitate se ia în calcul și în discuție. Nu există nicio intenție să se falimenteze societatea, pentru că este valoroasă, are o valoare mare prin experiență. E păcat să se renunțe la ea și atunci putem să găsim o modalitate să «căsătorim» Romenergo cu altcineva. Poate exista fie o fuziune, fie o asociere”, a subliniat Niculai Bezerghianu.

În momentul de față, Romenergo SA execută un singur contract, demarat în 2013 cu Compania Națională pentru Administrarea Canalelor Navigabile, în valoare de peste 740 de milioane de lei, care se va finaliza în 2022.

“Alte proiecte din păcate nu sunt, pentru că domeniul de activitate al Romenergo este unul dedicat anumitor activități. Și, în afară de asta, mai suntem legați și de furnizorii din țară, pentru că mulți dintre ei ori s-au închis, ori sunt în insolvență. Nu au unde să își mai vândă produsele. Nu mai sunt investiții energetice în țară din partea nimănui.  Nu există interes, nu există fonduri. În ultimii 30 de ani aproape că au dispărut investițiile pe partea energetică”, a explicat executivul.

Recent, au apărut informații pe piață cu privire la intenția lui Gheorghe Bîlteanu de a vinde infrastructura energetică a fostei platforme IMGB, care aparține companiei Industrial Energy, Enel fiind un potențial cumpărător. Însă, potrivit lui Niculai Bezerghianu, Enel încă nu și-a exprimat interesul total pentru această structură.

În plus, Industrial Energy are în plan și trecerea la energie verde. Mai exact, compania se va axa pe energia produsă de eoliene. Momentan, bugetul de investiții pentru acest demers este de până în 50 de milioane de euro.

“Se încearcă prin Industrial Energy să se dezvolte structuri pentru producerea de energie verde. Însă, costurile sunt mari în acest domeniu. Sperăm să rezolvăm ceva, dar o să vedem în viitorul nu prea îndepărtat”, a mai declarat directorul general. “Ne așteptăm să producă energie verde până în trei ani”, a mai declarat acesta pentru Forbes România.

În trecut, Romenergo SA a mai avut contracte cu Hidroelectrica SA, Primăria Municipiului Timișoara, Transelectrica etc.