Cautare
, Contributor

I am a Breaking News Editor, with a focus on covering important IT& C and Energy news. Have a news tip? DMs are open on Instagram @georgiana1costea or drop me an email at georgiana.costea@forbes.ro

Afaceri |
|

EXCLUSIV Dinu Patriciu a fost aproape să vândă Rompetrol cu 500 de milioane de dolari unui fond american de private equity. Ion Sturza l-a întors din drum

În 2007, Rompetrol acumulase datorii istorice, iar Dinu Patriciu era pregătit să vândă compania cu o sumă care ar fi rezolvat problemele. La o lună distanță, 75% din acțiunile Rompetrol au fost vândute pentru miliarde de dolari către grupul KazMunayGaz.  
Rompetrol - KMG International

În 2007, cu puțin timp înainte de debutul Marii Recesiuni, Rompetrol acumulase probleme și datorii istorice. “Noi în timp de 3-4 luni ne-am fi oprit pentru că trebuia să fie făcută o modernizare, să fie trecută la EURO 5, care necesita 1 miliard. Eu cred că eram la câteva luni distanță de a fi opriți. O soluție era să vină un fond de investiții să aducă acele 400 de milioane, ca să stabilizeze situația financiară”, a declarat Ion Sturza, în exclusivitate pentru Forbes România.

Proprietarul Rompetrol era aproape de a încheia contractul pentru vânzarea companiei cu 500 de miliarde de dolari unui fond american de private equity. Cu toate acestea, Ion Sturza și-a asumat un risc major și l-a convins pe Dinu Patriciu, care deținea 80% din Grupul Rompetrol, să nu meargă până la capăt cu această idee. “La distanță de o lună jumătate, noi am vândut compania cu miliarde”.

Grupul Rompetrol, înregistrat în Olanda, a fost evaluat în urma tranzacției la 3,616 miliarde de dolari. Dinu Patriciu a rămas după vânzare cu 20% din grup, iar partenerul său Phil Stephenson cu 5%.

“Dacă nu se întâmpla acest deal, astăzi România nu ar fi avut o companie de top de petrol”, conchide Ion Sturza, care este cunoscut ca artizanul acestei tranzacții, cea mai mare tranzacție privată din istoria României.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii