Cautare
, Contributor

I am a Breaking News Editor, with a focus on covering important IT& C and Energy news. Have a news tip? DMs are open on Instagram @georgiana1costea or drop me an email at georgiana.costea@forbes.ro

Afaceri |
|

EXCLUSIV Chimcomplex a fost la un pas de a nu prelua combinatul Oltchim

Cea mai mare tranzacție a ultimilor 30 de ani din industria chimică, în valoare de 130 de milioane de euro, era la un pas de a eșua. Chimcomplex și Oltchim nu aveau asigurare.  
Chimcomplex

Ion Sturza a fost implicat și a coordonat finanțarea prin care Chimcomplex a preluat combinatul de la Râmnicu Vâlcea.

“Cu o săptămână înainte de a prelua propriu-zis și de a finanța preluarea activelor Oltchim, eu am aflat întâmplător că, atât Chimcomplex, cât și Oltchim, nu aveau nici un fel de asigurare. (…) Asta înseamnă că deal-ul nu mai era valabil, pentru că nimeni nu finanțează preluări de active care nu sunt asigurate. Și nu vorbim doar de asigurări de proprietate, ci și tehnologice, de catastrofe, etc.”, a declarat Ion Sturza, în exclusivitate pentru Forbes România.

În 2017, Ștefan Vuza a vândut active de peste 50 de milioane de euro pentru a finanța achiziția combinatului de la Râmnicu Vâlcea, Oltchim, aflat în insolvență încă din 2013. La finalul lunii iulie 2018, Comisia Europeană și-a dat acordul pentru preluarea Oltchim de către Chimcomplex, fuziune care va conduce la formarea Companiei Române de Chimie. În același an, Chimcomplex a achiziționat cele mai importante active ale Oltchim, în cadrul celei mai mari tranzacții a ultimilor 30 de ani din industria chimică, în valoare de 130 de milioane de euro. 

“Într-o săptămână am reușit să organizez asigurarea internațională, expertizele tehnice, să avem asigurări satisfăcătoare pentru finanțatori și deal-ul să aibă loc”, a mai adăugat Ion Sturza.

Cea mai mare parte din sumă a venit din partea VTB Europe, cu capital rusesc, şi de la banca elvețiană de investiții Credit Suisse. Fuziunea celor două mari platforme chimice ale țării a propulsat Chimcomplex spre poziția de primul și cel mai mare exportator al României.  

“Ce ar fi însemnat să nu aibă loc deal-ul? Că Ștefan Vuza ar fi pierdut absolut tot și ar fi rămas dator cu zeci de milioane împrumutate. Chimcomplex urma să intre în faliment și astăzi nici gardul nu cred că îl găseam acolo”, adaugă omul de afaceri.  

În 2020, Chimcomplex Borzești a înregistrat afaceri de 1,1 miliarde de lei, în scădere cu 8% față de anul anterior. Compania și-a recuperat pierderile de 44,1 milioane de lei raportate în 2019 și a înregistrat un profit net de 95,1 milioane de lei. Acționarul majoritar al companiei este Ștefan Vuza, prin CRC Alchemy Holding din Olanda, cu o participație de 85,35%. Statul român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, deține 8,95% din Chimcomplex.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii