FacebookTwitterLinkedIn

Cel puțin aceasta este și opinia lui Bogdan Stanca, fondator şi CEO al Grupului Aaylex, unul dintre cei mai importanți jucători din industria cărnii de pe piața locală, care a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri consolidată de peste 650 milioane de lei.

Bogdan Stanca, fondatorul şi CEO-ul Grupului Aaylex, producătorul puilor Cocorico, a explicat pentru Forbes România că în acest moment nu se întrevăd încă certitudini.

 „Nu numai că nu sunt certitudini, dar au apărut, încă de la sfârșitul anului trecut, probleme evidente, food industry fiind captivă într-un așa zis ’’foarfece’’ al prețurilor. Astfel, materiile prime au crescut cu 40-70%, un impact care nu a putut fi integrat în aceeași măsură în prețul produselor finite, iar prețul de vânzare la clienți pe piața locală, în ultimii 5 ani, nu a ținut pasul nici măcar cu rata inflației. Toate acestea au generat și continuă să genereze pierderi semnificative producătorilor. Aceasta este singura certitudine a anului 2021”, a punctat Bogdan Stanca, care a ținut să precizeze că, în mediul de afaceri se promovează incertitudinea și nesiguranța, vorbindu-se tot mai des de noi restricții după perioada de vacanță.

Întrebat care sunt îngrijorările cu privire la sectorul în care activează, fondatorul şi CEO-ul Grupului Aaylex a punctat în cadrul proiectului editorial Forbes România – Summer plans 2021: „suntem îngrijorați de măsurile pe care autoritățile le vor lua și modul în care vor fi aplicate, întrucât acestea nu sunt neapărat anunțate din timp, astfel încât și noi, mediul de afaceri, să ne putem planifica și implementa planurile necesare. Acest lucru a generat, în ultimii ani, implicit o scădere a productivității și o creștere nejustificată din punct de vedere economic al costurilor”.

Totodată, Bogdan Stanca și-a exprimat îngrijorarea și cu privire la creșterea considerabilă de produse agro alimentare de o calitate și o proveniență îndoielnică, la prețuri nejustificate pe piața locală.

Referitor la planurile de business ale Grupului Aaylex pentru acest an, Bogdan Stanca a recunoscut că deși toate aceste probleme cauzate de creșterea materiilor prime au afectat planul de investiții aflat în curs de desfășurare, compania face „toate eforturile ca investițiile planificate să fie finalizate până la sfârșitul anului, conform planurilor de afaceri. Așadar, ne-am propus să diversificăm gama de produse și să dezvoltăm portofoliul prin atragerea de clienți noi”.

În ultimii 4 ani, AAylex Group a investit în total peste 50 milioane de euro pentru integrarea şi consolidarea întregului lanţ. Ultima investiție a grupului a fost realizată în primăvara lui 2021, când AAylex a preluat Banvit Foods, unul dintre cei mai mari producători de furaje şi de „pui de o zi” din România.

Tranzacția a fost finanțată dintr-un credit de aproximativ 20 milioane de euro luat de la CEC Bank şi Exim Bank.