FacebookTwitterLinkedIn

Anul trecut a fost unul mai bun decât 2013 pentru afacerile antreprenorului Gabriel Comănescu, situat pe locul 6 în ediția de anul trecut a topului ”Forbes 500 Miliardari”, cu o avere estimată la 520 de milioane de euro. Astfel, atât cifra de afaceri a companiei Grup Servicii Petroliere, cât și cea a grupului din care face parte au înregistrat o creștere față de anul precedent, datorită unei rate mai bune de utilizare a flotei operate. În 2014, Grup Servicii Petroliere S.A., compania-emblemă a grupului GSP Holding, a înregistrat, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, o cifră de afaceri de 1,27 miliarde de lei, în creștere față de 2013, când afacerile au ajuns la 1,02 miliarde de lei. De asemenea, creștere a fost și din perspectiva profitului, care a atins o valoare de 151,78 milioane de lei, față de o pierdere de 163 de milioane de lei în 2013.

Gerea: ”În maximum 10 luni, vindem acțiunile Rompetrol”

Estimările pentru acest an sunt însă în scădere, în condițiile în care, în a doua jumătate a anului trecut, lucrurile s-au înrăutățit, întrucât industria petrolieră, din care provin clienții companiei, a cunoscut o scădere, care s-a accentuat în acest an. ”Dacă în luna mai a anului trecut barilul de petrol era de peste 110 dolari, acum oscilăm pe un plafon între 45 și 50 de dolari, așadar scăderea a depășit 50%. Acesta este motivul pentru care multe proiecte au fost anulate sau amânate, fapt ce a afectat în mod direct și grupul nostru de companii. În aceste condiții, pentru anul în curs estimăm o reducere a cifrei de afaceri cu până la 40% față de anul precedent”, declară, pentru forbes.ro, Gabriel Comănescu.

Hidroelectrica vinde microhidrocentrale reduse cu 20%

Omul de afaceri este singurul antreprenor român implicat în explorarea unor perimetre din platforma continentală a Mării Negre, în perimetrele Muridava și Est-Cobălcescu. ”Este vorba despre investiții în valoare de câteva zeci de milioane de dolari. Recentele descoperiri din perimetrul Trident ne dau speranțe mari în legătură cu Muridava și Est-Cobălcescu”, explică Gabriel Comănescu. În octombrie, companiile Lukoil, PanAtlantic și Romgaz au anunțat descoperirea unui zăcământ de 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în perimetrul Trident, situat în apropierea perimetrelor ale căror concesiunei au fost achiziționate de GSP.

GSP Holding este un grup de companii ce furnizează servicii integrate pentru industria offshore de petrol și gaze, în următoarele domenii de activitate: foraj și construcții marine, shipping, servicii asociate șantierelor navale, aviație, inginerie, logistică, instruire și catering. GSP Holding are sediul în Luxemburg și deține birouri de reprezentanță și filiale în Moscova, Roterdam, Dubai, Mexico, Tunis, Valetta, Limassol, Singapore, Istanbul, Milano. Principala bază operațională se află în Constanța, în dana 34. Printre companiile deținute de GSP Holding se află Grup Servicii Petroliere, Grup Servicii Petroliere Shypyard, Grup Servicii Petroliere Logistic, Grup Servicii Petroliere Catering, Grup Servicii Petroliere Engineering, Vega Offshore, Grup Servicii Petroliere Training.