FacebookTwitterLinkedIn

Dragoș Bocai – Managing Director Mediascope

Mediascope lucrează cu mulți clienți și din zona HoReCa. Din perspectiva voastră, cum s-a schimbat industria HoReCa din România în ultimul an?

Nu mai este o noutate pentru nimeni faptul că HoReCa este una dintre cele mai afectate industrii din ultimul an marcat de pandemie, an care a însemnat pentru business-urile din acest domeniu eforturi mari pentru a supraviețui în fața tsunamiului care a luat cu asalt întreg globul. În prezent, ne aflăm într-un context de relansare a industriei, permis și de evoluția situației epidemiologice la nivel național. Astfel, business-urile din domeniu au reușit să își deschidă ușile și să primească din nou clienți, însă nu mai putem vorbi despre revenirea la realitatea anterioară. Ne adaptăm unui nou normal și răspundem așteptărilor actuale ale consumatorilor. Acest lucru înseamnă branduri cu mai mult curaj de a experimenta noi teritorii și mult mai deschise spre inovație, pe care noi le putem ajuta cu ușurință să-și găsească modalitatea optimă de exprimare. Ultima, însă nu cea din urmă schimbare, este accelerarea procesului de digitalizare în această industrie, demarat de pandemie și prin intermediul căruia am văzut multe branduri tradiționale care și-au dezvoltat a digital persona și un nou canal prin care se pot conecta cu targetul lor.

Cum a influențat pandemia comportamentul consumatorului, în general? Puteți vedea niște trenduri conturate deja?

Perioada de lockdown a schimbat radical modul în care brandurile au comunicat cu consumatorii, accentul puternic fiind pus pe digital. Chiar și acum, siguranța sănătății personale rămâne în continuare pe primul loc pe lista preocupărilor acestora, iar brandurile trebuie să țină cont de acest fapt în planificarea acțiunilor din viitorul apropiat. Pentru noi – Mediascope – perioada asta a fost o adevărată provocare, dar am reușit să fim mai creativi ca niciodată, să găsim soluții inedite pentru clienții noștri și să ne adaptăm rapid la noua realitate. Astfel, am implementat numeroase proiecte de digitalizare a categoriilor din Retail pentru diverși clienți ai noștri și am transformat experiența de shopper într-una complet digitalizată, cu ajutorul unor tool-uri dezvoltate intern, de exemplu  – Premiomatul, activările contactless, care reprezintă o soluție de automatizare a derulării campaniilor promoționale și de acordare a premiilor, complet sigure și care răspund exact nevoilor brandurilor din prezent.

Pe de altă parte, în perioada asta, mai ales, oamenii sunt în căutarea interacțiunii sociale pierdute. Vor să rămână în siguranță, dar să fie și conectați, să-și regăsească obiceiuri, locuri vechi și noi în care să se întâlnească cu prietenii, experiențe care să-i ajute să iasă din rutina ultimului an. O rutină care devine deja greu de dus.

Cum pot brandurile să se adapteze la noul context și să iasă din rând?

Astăzi, nevoia de a avea un eye-popping brand este mai importantă ca niciodată. Consumatorul trebuie să fie motivat să iasă din zona de confort cu care cu greu a intrat în martie 2020, dar unde cu ușurință rămâne acum. Totodată, brandurile trebuie să fie atente la așteptările mult mai ridicate ale consumatorilor, așteptări care ne provoacă să setăm un nou standard de excelență în comunicarea cu ei. Iar sezonul estival reprezintă o oportunitate excelentă pentru branduri să iasă din rând, să spună o poveste nouă, să croșeteze experiențe inedite și să ofere, în același timp, oamenilor cadrul perfect și sigur de relaționare și socializare. Din portofoliul Mediascope, cel mai recent exemplu în acest sens este proiectul INFINITY by Corona, dezvoltat și implementat pentru partenerul nostru Bergenbier SA, unicul distribuitor autorizat al acestui brand în România și alături de care avem deja o istorie și multe proiecte anterioare finalizate cu succes. Acest mix perfect între un partener de lungă durată, un operator cu experiență și know-how-ul nostru a generat spațiul perfect de reconectare a consumatorilor cu natura, dar și cu spiritul berii Corona – INFINITY by Corona.

Ce înseamnă proiectul Infinity Beach by Corona? Cum a arătat brieful?

Proiectul a venit, încă de la început, cu o provocare majoră, într-un context de relansare a pieței HoReCa – aveau nevoie ca oamenii să se simtă în siguranță în locație și să transmitem asta fără să spunem asta, să îi motivăm să vină aici și să-l transformăm în „the place to be vara asta”, dar nici experiența de brand nu trebuia să rămână în umbră. Un unicorn, practic. Astfel a luat naștere acest concept, creat pentru a le oferi oamenilor un loc aproape de natură și pentru a se bucura de mare într-un mediu sigur. Plaja Infinity a fost special amenajată cu locuri separate pentru fiecare activitate – bar, zona de leisure și de plajă, care împreună creează atmosfera Corona, un brand care transmite multă libertate de exprimare și deschidere către natură. În implementarea proiectului, am fost atenți ca fiecare element pe care îl punem la dispoziția oamenilor să se integreze firesc cu experiența de brand și să își găsească o utilitate. În același timp, suntem atenți la calitatea materialelor și la modul în care spunem povestea unui brand global în România.

Care a fost obiectivul proiectului?

Dorința tuturor celor implicați în proiect a fost de a construi ACEL spațiu perfect pe litoral – o oază de liniște în care te poți refugia în această perioadă tulbure, în care Corona spune o poveste într-un mod coerent și care te încurajează la socializare responsabilă. Obiectivul principal a fost să le depășim așteptările oamenilor printr-un cadru care înfățisează perfect spiritul Corona, de la modul în care sunt amplasate elementele pe plajă, la atmosfera de relaxare pe care o ai atunci când savurezi o bere cu lime la malul mării.

Ce a însemnat întreg procesul de implementare?

În fiecare proiect în care ne implicăm, parcurgem in-house cinci stadii de dezvoltare – de la analiză, cercetare și creație, până la producție și implementare în locația fizică. INFINITY Beach by Corona a fost realizată în 16 săptămâni și ne-am bucurat să lucrăm alături de parteneri puternic ancorați în industria HoReCa, orientați către soluții. În cadrul Mediascope urmăm un proces propriu dezvoltat pe baza experienței acumulate, proces care este aplicat în acest moment atât local, cât și internațional, de branduri din retail, și care ne permite să nu pierdem din vedere elementul principal din orice proiect implementat: experiența pe care o oferim oamenilor, care trebuie să fie autentică și în linie cu ceea ce semnifică brandul, precum și excelența ca standard de comunicare.

Din perspectiva Bergenbier SA, ce a însemnat ultimul an pentru furnizorii de bere și cum estimați că va arăta vara acestui an, în contextul unei ușoare relaxări ale restricțiilor?

Ciprian Anton, On Trade Manager Bergenbier SA și coordonator de proiect Infinity, din partea brand-ului Corona: Bineînțeles că odată cu debutul pandemiei a fost necesar să ne adaptăm strategiile și să rămânem flexibili și deschiși către orice oportunități. Canalul on trade a fost puternic afectat de închiderea operatorilor HoReCa, însă am ales să rămânem solidari cu industria și să ne focusăm pe realizarea de strategii comune cu partenerii de lungă durată pe care îi avem în domeniu. Ne așteptăm ca în acest an piața de bere din România să aibă o evoluție pozitivă, iar noi avem posibilitatea de a ne reconecta cu clienții noștri, oferindu-le consultanță și soluții adaptate nevoilor lor curente.

Prezent pe piața din România de 17 ani, Mediascope livrează best-practice building și 360 brand management, gestionând, în prezent, implementarea proiectelor de trade-marketing cross-channel pentru mai mult de 20 branduri internaționale. Fondată în 2004, agenția este compusă dintr-o echipă de 20 de profesioniști, creativi, pasionați și vizionari, și este structurată pe mai multe arii de business, printre care shopper marketing, retail experience design și implementare concepte unice în unități HoReCa, creare și producție de mobilier personalizat pentru industria ospitalității, campanii de consumer în retailul modern și tradițional, design și crearea de POSM-uri personalizate, precum și dezvoltarea de toolkit-uri de trade marketing pentru branduri internaționale. Pentru mai multe informații, accesați www.mediascope.ro.