FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit AFP, cel are a oferit semnalul de atac asupra subiectului intitulat supraproducția de carne din Spania a fost Ministrul Consumului, Alberto Garzón.

Într-un interviu publicat, după Crăciun, în cotidianul britanic „The Guardian”, acesta a subliniat „abia recent am început să examinăm impactul lanțului de producție a cărnii, în special a cărnii de vită”.

Garzón, de profesie economist, are în vedere în special fermele uriașe („macro-granjas”), acele facilități gigantice de creștere a vitelor care cunosc în prezent o dezvoltare accelerată în Spania.

Companiile de acest tip „găsesc un sat într-o zonă depopulată a Spaniei și pun acolo 4.000, 5.000 sau chiar 10.000 de capete de vite. Acestea poluează solul, poluează apa, și apoi exportă această carne de calitate inferioara care provine de la animale maltratate”, a adăugat Garzón.

Reluate de presa spaniolă, după sărbători, declarațiile lui Garzón, liderul formațiunii Izquierda Unida (IU), aliată cu partidul socialist spaniol (PSOE) în cadrul coaliției guvernamentale, au declanșat critici aprinse din partea asociațiilor crescătorilor de animale, cum este de exemplu UPA (Uniunea Micilor Agricultori).

„În Spania nu există animale maltratate”, precizează UPA, denunțând o serie de „minciuni” și „exprimări nepotrivite”, care ar putea avea „efecte dezastruoase asupra exporturilor spaniole de produse din carne”.

Este vorba de un „atac împotriva agricultorilor” și „împotriva imaginii Spaniei”, a reacționat, la rândul său, liderul opoziției Pablo Casado (Partidul Popular). Chiar și unii politicieni socialisti, conducători ai regiunilor a căror economie se bazează pe creșterea vitelor, au cerut demisia lui Alberto Garzón.

În fața acestui val de critici, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Madrid, Isabel Rodriguez, a vorbit de „o opinie personală” a ministrului Consumului. Executivul „susține creșterea animalelor, care are o contribuție decisivă asupra economiei, asupra exporturilor noastre și a coeziunii teritoriale a Spaniei”, a subliniat Rodriguez.

Alberto Garzón a provocat, încă din luna iulie, panică în interiorul Executivului denunțând „supraconsumul” de carne din Spania. Atunci, premierul Pedro Sanchez, în dorința de a liniști sectorul cărnii, a mărturisit că nu poate rezista la o „coastă de vită”.

În opinia lui Salvador Calvet, profesor la Universitatea din Valencia și specialist în sectorul cărnii, aceste dispute se explică prin importanța culturală și economică a creșterii animalelor, care asigură un mijloc de trai pentru numeroase familii din Spania.

Conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), sectorul cărnii din Spania reprezintă aproximativ 2,5 milioane de locuri de muncă directe și indirecte și exporturi de aproape nouă miliarde de euro. În plus, acest sector marcat de un grad crescut de industrializare, este în plin avânt, potrivit datelor Universitații Oxford, producția de carne a Spaniei s-a multiplicat de 10 ori în ultimii 60 de ani, cu mult față de situația din alte țări europene.

FAO susține că un spaniol consumă, în medie, 98,8 kilograme de carne pe an, față de o medie de 42 de kilograme la nivel mondial. Asta face din Spania primul consumator de carne din Europa, pe cap de locuitor, urmată de Portugalia (94,7 kilograme) și Polonia (88,5 kilograme).