FacebookTwitterLinkedIn

Mulți analiști fac deja estimări cât de mult va reduce pandemia de coronavirus consumul sau cât de mult va determina Brazilia, cel mai mare producător mondial, să producă mai mult zahăr mai scump, în loc de bioetanol mai ieftin, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Potrivit acestora, producţia mondială de zahăr ar urma să fie mai mică decât cererea cu până la 1,1 milioane tone în sezonul următor.

“Avem două semnale pesimiste foarte puternice”, a spus Luis-Manso, referindu-se la noi reduceri ale cererii şi la capacitatea Braziliei de a produce mai mult zahăr. “Ambele semnale au potenţialul de a rezolva acest deficit fără nicio majorare semnificativă de preţ. De acea cred că acest deficit este mult prea mic pentru a fi semnificativ”.

La bursa de la New York cotaţiile futures la zahăr s-au prăbuşit la începutul anului pe măsură ce pandemia de coronavirus a redus cererea pentru alimente şi combustibili. În plus, trestia de zahăr, materia primă din care se produce zahăr, este utilizată în Brazilia şi pentru a produce etanol. Între timp preţurile la zahăr şi-au revenit, pe măsură ce activitatea s-a reluat, însă pe fondul creşterii cazurilor de infecţie există riscul ca multe state să reintroducă măsurile de izolare.

Bloomberg subliniază că, la nivel mondial, consumul de zahăr era în scădere încă înainte de pandemie pe fondul preocupărilor consumatorilor pentru un stil de viaţă sănătos.