FacebookTwitterLinkedIn

Orice analiză a pieței imobiliare și a oportunităților pe care aceasta le prezintă ar trebui să înceapă cu o privire asupra datelor macroeconomice, întrucât acestea reprezintă unul dintre primele lucruri la care investitorii se uită atunci când iau în calcul o piață sau alta în care să-și plaseze banii. Nu o spunem noi, ci specialiștii în consultanță imobiliară, în cazul de față reprezentanții JLL România, companie care aniversează zece ani de prezență pe piața autohtonă. Momentul a fost marcat marți, 21 iunie 2017, la sediul Bursei de Valori București, unde reprezentanții companiei au sunat clopoțelul de deschidere a ședinței de tranzacționare.

Față de acum un deceniu, Produsul Intern Brut al României a crescut de la 123,7 mld. euro, atingând, în 2017, nivelul de 169,6 mld. euro; soldul investițiilor străine directe a crescut de la 42,7 miliarde de euro la aproximativ 65 miliarde de euro; puterea de cumpărare, exprimată ca venit anual disponibil pe cap de locuitor după scăderea taxelor și a contribuțiilor sociale, a sărit de la 3.036 euro în 2007 la 4.181 euro în acest an; salariul mediu net a crescut de la 350 la 525 de euro; valoarea exporturilor a crescut de la 29,3 mld. euro la 57,4 mld. euro; iar dobânda de referință a scăzut de la 4% la 1,75% (estimare).

Toate aceste date macroeconomice au fost prezentate de către Andrei Văcaru, associate director Capital Markets, JLL România, care a vorbit în continuare despre evoluția pieței investiționale. ”În 2007, volumele tranzacționate au fost duble față de 2017, în condițiile unui stoc mai mic și ale unor produse de mai slabă calitate față de cele de astăzi”, explică Andrei Văcaru. ”Acum zece ani, tranzacțiile se făceau proprietate cu proprietate. Acum vorbim de achiziții de portofoliu, iar România reprezintă o componentă importantă în tranzacții globale.”

GALERIE FOTO: Aflați mai multe despre evoluția sectorului investițional, dar și despre piața terenurilor și segmentele office, industrial și retail.