Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

Evitați o „istorie rea” în Grecia, avertizarea economiștilor de top

Economiștii de renume mondial au avertizat liderii europeni să nu „creeze o istorie rea” în ceea ce privește impasul prin care trece Grecia cu bailout-ul, într-o scrisoare publicată în Financial Times, informează cotidianul grec ekathimerini .
GRECIA

Câștigătorul Premiului Nobel pentru economie, americanul Joseph Stiglitz și economistul francez Thomas Piketty s-au numărat printre cei 19 de semnatari ai scrisorii prin care solicită „un nou început” pentru Grecia.

„Le cerem liderilor europeni să evite crearea unei istorii rele”, așa începe scrisoarea, solicitând liderilor să permită Greciei să achite cei 1,6 miliarde de euro către FMI până marți la 23:00.

Data scadentă a programului de bailout al Greciei cât și datoria către FMI expiră marți la ora 23:00, iar guvernul de la Atena a spus că nu va reuși să facă plata până la expirarea termenului limită.

Scrisoarea, semnată și de fostul prim-ministru italian Massimo D’Alema – în prezent președinte al Fundației de Studii Europene Progresiste, cere un nou început pentru Grecia, având în vedere că politica de austeritate impusă de creditorii internaționali este contradictorie politicii propuse de Grecia.

Premierul elen Alexis Tsipras a cerut ca programul de bailout să fie prelungit cu o lună pentru a permite un referendum privind cererile de austeritate de creditori Atenei să aibă loc duminică, însă liderii zonei euro au respins solicitarea.

Dacă nu va plăti datoria către FMI, Grecia ar putea intra în incapacitate de plată și ar putea să părăsească zona euro. Consecințele sunt greu de anticipat deocamdată, însă analiștii sunt de părere că, pe termen scurt, ar însemna devalorizarea noii monede, inflație, dar și o creștere importantă a șomajului.

CITEȘTE ȘI:

Turcia se arată dispusă să ajute Grecia

Cinci decizii cheie care vor decide soarta Greciei

Agențiile de turism din România despre criza din Grecia: Mergeți fără probleme!

Ianis Varoufakis: Grecia nu va achita datoria de 1,6 mld euro

Bloomberg: Grecilor le-ar putea scădea puterea de cumpărare cu 40% dacă vor trece la drahmă

MAE: Cetățenii români care călătoresc în Grecia să aibă asupra lor suficienți bani lichizi

Grecia va organiza un referendum pe 5 iulie

Scurtă radiografie: Grecia, la un pas de falimentul oficial

Alexis Tsipras ia în considerare oferta de ultim moment a creditorilor internaționali

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii