Cautare
, Contributor

Leadership |
|

Evanghelistul din cloud

În 20 de ani de activitate în sectorul tech din România, Zoli Herczeg a trecut de la dezvoltare de software la antreprenoriat, pentru a reveni, mai apoi, la statutul de angajat. Acum, după mai mult de un deceniu petrecut în cadrul Microsoft România, se pregăteşte pentru o nouă aventură şi îşi iniţiază discipolii, la fel cum a făcut-o şi până acum, în tainele serviciilor cloud.
Zoli Heczeg

“Am pornit un startup IT împreună cu doi prieteni. Am devenit foarte buni în tehnologia Microsoft, dar nu la fel de buni în a crește business-ul. În final am cedat, atras de „mothership”-ul Microsoft într-un departament care mă fascinează și acum după 12 ani, chiar dacă tocmai mi-am anunțat plecarea: cel de evanghelism”, povesteşte el.

Din postura sa în cadrul Microsoft – cea de Partner Business Evangelist – , Zoli a fost responsabil de pregătirea firmelor locale, fie că vorbim despre companii cu afaceri de zeci de milioane de euro, fie despre startup-uri, pentru accesarea platformelelor Microsoft prin crearea de servicii în cloud și de aplicații pe dispozitive mobile.

“Pentru crearea de servicii web avem platforma de cloud Windows Azure cu centre de date globale, unde dezvoltatorii pot folosi orice sistem de operare, limbaj de programare, bază de date sau unealtă de dezvoltare. Oferim suport și pentru dezvoltatorii de aplicații Android și iOS. Pe tabletele și smartphone-urile Windows, dezvoltatorii pot folosi .NET dar și  tehnologii web (HTML și Javascript) pentru a crea aplicații native”, spune Zoli despre tehnologiile Microsoft pe care dezvoltatorii le pot folosi pentru propriile proiecte.

De ce cloud? Pentru că oferă avantaje de ordin economic. Lucru esenţial mai ales când vorbim despre startup-uri care au sume limitate pe care le pot folosi pentru infrastructura IT.  “Pentru un startup este ideal să închirieze resurse IT în cloud și să nu investească puținele resurse financiare în echipamente hardware. Acest mod de lucru le oferă posibilitatea să experimenteze continuu și să eșueze rapid”, afirmă specialistul Microsoft.

Însă antreprenorii trebuie să treacă mai întâi peste temerile legate de problemele de securitate, un cerc vicios, dacă stăm să ne gândim că tocmai securitatea împinge tot mai multe companii spre zona de cloud. “Suntem convinși că, în timp, prin respectarea standardelor de securitate și o transparență totală, vom putea ajunge la un punct în care lumea va avea încredere în cloud ca în orice alt serviciu cum este electricitatea sau telefonia”, mai spune Zoli.

Accesul facil la acest gen de instrumente ce permit o organizare mai uşoară a business-ului nu este singurul ajutor pe care Microsoft îl acordă antreprenorilor locali. Potrivit lui Herczeg, gigantul software susţine peste 400 de startup-uri româneşti prin programul BizSpark, iar 9 dintre ele au primit granturi de câte 60.000 de dolari pentru a-și rula serviciile web în Windows Azure. Microsoft Ventures este un alt program destinat celor care au ales calea antreprenoriatului, oferind acces la acceleratoare din Berlin, Londra sau Tel-Aviv. “Întreg modelul de business al Microsoft se bazează pe partenerii săi. Succesul lor înseamnă și succesul nostru. Sprijinirea startup-urilor face parte din această filozofie”, declară el.

În plus, prin programul YouthSpark, Microsoft ajută elevii și studenții prin oportunități în educație, locuri de muncă și antreprenoriat. Vorbim aici despre parteneriate în cadrul Școala Altfel, Ars Praeventiva, programul de mentorat Opening Opportunities, concursul Imagine Cup și programul de pre-accelerare pentru studenții antreprenori Innovation Labs.

Mentor în cadrul How to Web MVP Academy, Zoli a fost pus faţă în faţă cu noua generaţie de antreprenori tech. Sfatul lui? Să tindă spre excelență în execuție. “Am văzut o proporție sănătoasă între visători și startupuri care știu exact ce fac și ce vor. Nu este suficient să ai o idee bună, dacă ea nu rezolvă o nevoie a potențialului client. Apoi am văzut multe produse interesante, însă doar o parte dintre startup-uri arată că știu să execute cu adevărat. Una peste alta, repet, proporția este una sănătoasă și în vizibilă creștere față de anii trecuți”, explică expertul Microsoft.

În opinia sa, How To Web MVP Academy acoperă zona dintre programele YouthSpark și Microsoft Ventures, iar experienţa dobândită în acest program le va putea deschide unora dintre startup-uri uşile “acceleratoarelor mari” ale Microsoft Ventures.

“Fiecare startup din program va fi invitat în BizSpark şi va beneficia implicit de toate uneltele şi serverele Microsoft, va primi acces gratuit la platforma de cloud Microsoft Azure şi cont gratuit pentru store-urile de aplicaţii Windows şi Windows Phone. Pentru startup-urile care au nevoie de resurse serioase în cloud, suntem în măsură să facilităm granturi de 60.000 de dolari pentru a acoperi aceste costuri de cloud timp de un an. În plus, suntem atenţi la aceste startup-uri pentru colaborări viitoare în acceleratoarele Microsoft Ventures din Europa şi chiar pentru a investi”. Iar evanghelistul Zoli Herczeg va fi gata pentru o nouă serie de învăţăcei.

Acest material este realizat împreună cu How to Web MVP Academy, program de pre-accelerare adresat celor mai performante startup-uri din Europa Centrală şi de Est dezvoltat în parteneriat cu Microsoft, Romtelecom şi Cosmote cu sprijinul Bitdefender, Raiffeisen Bank, Hub:raum şi TechHub Bucharest.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii