FacebookTwitterLinkedIn

Au fost prevenite pierderi atât în rândul persoanelor fizice, cât și a organizaţiilor financiare, transmite Agerpres care citează blogul din România al companiei de securitate cibernetică Eset.

Operaţiunea, numită “Carding Action 2020”, s-a desfășurat pe trei luni şi a presupus analizarea a 90.000 de informaţii privind cardurile de credit. Acţiunile au fost conduse de autorităţile de aplicare a legii din Italia şi Ungaria şi susţinute de omologi din Marea Britanie şi Europol.

“Prevenind pierderi de peste 40 de milioane de euro, Carding Action 2020 este un exemplu excelent al modului în care schimbul de informaţii între industriile private şi autorităţile naţionale de aplicare a legii este cheia în combaterea tendinţei de creştere a e-skimmingului şi a prevenirii infractorilor cibernetici de a profita de cetăţenii UE”, a declarat Edvardas Sileris, coordonatorul Centrului European de Criminalitate Cibernetică al Europol, citat de Eset.

Această operațiune s-a derulat în urma unui anunţ al Interpol care a transmis că trei persoane din Nigeria au fost reţinute, fiind suspectate că sunt membre ale unei grupări care a compromis organizaţiile guvernamentale şi private din peste 150 de ţări.

Astfel, în septembrie s-a dat startul unei vaste operaţiuni care i-a vizat pe infractorii de pe “dark web”, partea ascunsă a internetului. Au fost arestați 179 de presupuşi vânzători de produse ilicite în SUA şi în Europa, conform Agenţiei Europene de Poliţie Europol, citată de AFP. 

De asemenea, forţele de ordine americane au reţinut, atunci, 121 de persoane, în timp ce alţi suspecţi au fost reţinuţi în Germania, Regatul Unit, Olanda, Austria şi Suedia, a anunţat Europol.