FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit Bloomberg, Germania, cel mai mare producător de carne de porc din UE, a fost exclusă de pe o serie de piețe importante din Asia după ce în septembrie au apărut cazuri de pestă porcină africană la porcii mistreți. Ceea ce a condus la existența unui surplus de carne de porc pe continent, după ce ultimele restricții impuse în contextul pandemiei de Covid-19 au făcut ca restaurantele să vândă mai puține produse și preparate din carne de porc.

Potrivit Asociației crescătorilor de porci din Germania, prețul cărnii de porc în Germania este cu peste 40% sub nivelul din luna martie, iar prețurile la carcase sunt la cel mai redus nivel de după 2016. În concluzie, fermierii pierd aproximativ 60 de euro la fiecare animal, iar unele exploatații ar putea da faliment fără ajutorul de urgență al Guvernului.

Max Green, analist la IHS Markit, spune că deși China „absoarbe cantități uriașe de carne de porc, nu este suficient pentru a susține prețurile”.

Uniunea Europeană este cel mai mare exportator de carne de porc. Restricțiile la export impuse Germaniei înseamnă că fermierii din Danemarca vând mai puțini porci tineri peste graniță, unde în mod normal sunt crescuți pentru a fi sacrificați.

În aceste condiții, abatoarele din Danemarca sunt nevoite să lucreze și în week-end, și să angajeze personal suplimentar, pentru face față afluxului de porci, a concluzionat Jais Valeur, director general la Danish Crown Group.