FacebookTwitterLinkedIn

O statistică a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) relevă faptul că 25 de state europene și Marea Britanie au fost afectate de peste 1.000 de focare de gripă aviară, 592 dintre acestea fiind raportate în fermele de păsări, informează EuroMeatNews.com.

Cea mai afectată industrie a fost cea franceză, cu 442 de focare la păsări, mai ales în provincia Landes. Este urmată de Germania, cu 50 de focare în ferme și Polonia, cu 37 de cazuri. În total, cele trei țări reprezintă 43% din producția de păsări din UE, iar restricțiile aplicate pe mai multe piețe terțe au creat tulburări pe piața unică. Impactul virusurilor a fost semnificativ mai mare în zonele cu densitate mare de păsări, ca în cazul Landelor (Franța).

„Din cauza prezenței continue a virusului HPAI H5 la păsările sălbatice și în mediu, există încă un risc potențial de răspândire, care poate provoca mortalitate ridicată la rațele afectate din ferme. Pentru a îmbunătăți detectarea timpurie a a virusului la păsările din zona de supraveghere, crescătorii ar trebui încurajați să efectueze inspecție clinică zilnică a rațelor și să colecteze păsări moarte pentru analize de laborator”, atrage atenția EFSA.

Potrivit specialiștilor Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, până în acest moment au fost identificate șase genotipuri diferite în Europa și Rusia. Ceea ce sugerează o înclinație și mutagenitate ridicate ale acestor viruși.