Cautare
, Contributor

Servicii financiare |
|

Europa, în criză de încredere

bani_euro_comitet_trecerea_la_euro_incredere.JPG
Europa, şi în special zona euro, se confruntă cu o criză de încredere. Cei mai importanţi indicatori care se referă la încrederea în economia, serviciile, industria și mediul de afaceri din zona monedei unice, daţi publicităţii în ultima perioadă de către Comisia Europeana, ZEW, Sentix au avut valori în scădere sau au rămas la cote reduse, arată o analiză a Equity Invest.

,,În martie, Europa a pierdut puternic la capitolul "încredere", iar valoarea indicelui Sentix privind încrederea investitorilor în zona euro, dată publicității astăzi, arată că această tendință negativă se menține", spune Cătălin Bușa, director general al SSIF Equity Invest.

Indicele de încredere a investitorilor în zona euro, calculat de institutul german de cercetare Sentix, dat publicității pe 8 aprilie, a înregistrat a doua scădere consecutivă semnificativă, ajungând în aprilie la -17,3,  după ce în martie a coborât la  -10,6 de la -3,9 în februarie.

De asemenea, luna trecută, Comisia Europeană a anunțat că încrederea în economia zonei euro a scăzut. Indicatorul privind încrederea economică reunește 5 indicatori cu ponderi diferite, care vizează industria, serviciile,  consumatorii, construcţiile și retailul.

,,Un nivel ridicat sau în creștere al încrederii în economie indică niveluri sănătoase de cumpărare, cheltuieli de afaceri și investiții, o perspectivă economică pozitivă. Indicatorul respectiv a scăzut însă în martie până la 90 de puncte, cu 1,1 puncte mai puţin decât în februarie, ca urmare a scăderii încrederii în industrie şi în servicii, în timp ce încrederea consumatorilor a rămas stabilă", a precizat Cătălin Bușa.

,,Trebuie subliniat că luna trecută şi indicatorul privind climatul de afaceri a scăzut, indicând în continuare  o situaţie economică nefavorabilă", a arătat Bușa.

Tot luna trecută, indicele ZEW al încrederii în economia zonei euro a scăzut la 33,4 de la 42,4 în luna februarie.

Lipsa de încredere depreciază euro

,,Evoluţiile nesatisfăcătoare ale majorității indicatorilor privind încrederea în zona euro au contribuit la deprecierea euro, mai ales în contextul crizei din Cipru”, spune directorul SSIF Equity Invest.

,,Moneda unică europeană s-a depreciat în primul trimestru cu 2,8% față de dolarul american. Pentru următoarele 2-3 luni, deocamdată nu sunt motive pentru o apreciere accentuată a Euro, dar este posibil să asistăm la o anumită corecţie. Investitorii care urmăresc să tranzacționeze pe baza indicatorilor dați publicității vor putea însă să folosească volatilitatea destul de ridicată din piață din următoarea perioadă", adaugă Cătălin Bușa.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii