FacebookTwitterLinkedIn

Emmanuel Macron acuză Beijingul că nu a dezzvăluit nivelul real al epidemiei, în timp ce, în Marea Britanie, planurile premierului Boris Johnson de a implica Huawei în dezvoltarea rețelei 5G poate cădea pradă opoziției.

Poziția Uniunii Europene cu privire la China a fost relativ „moderată”, dar liderii au început să solicite o examinare mai detaliată a activității chinezilor pe fondul acuzațiilor aduse Beijingului, care ar fi ascuns amploarea epidemiei și a sub-raportat numărul de cazuri și decese.

„Să nu fim atât de naivi încât să spunem că a fost mult mai bine să facă acest lucru. (…) În mod clar s-au întâmplat lucruri despre care nu știm”, a declarat Macron pentru Financial Times, într-un interviu publicat joi, referindu-se la China.

China și-a revizuit (vineri) numărul oficial al deceselor din cauza noului coronavirus, adăugând aproximativ 1.290 de victime din orașul Wuhan.

Guvernul chinez a respins din nou acuzațiile aduse în legătură cu ascunderea numărului de cazuri, iar purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, a declarat că revizuirile sunt o practică comună, iar China „nu a făcut nimic pentru a fi critică”.

„China ar dori să lucreze împreună cu toate țările, inclusiv Franța și Marea Britanie, pentru o mai bună solidaritate și cooperare la protejarea sănătății tuturor oamenilor”, a declarat Zhao pentru reporterii de la Beijing.

Situația tensionată a scăzut atunci când guvernul francez l-a chemat pe ambasadorul chinez, în urma publicării unei postări pe site-ul Ambasadei, care sugera că Franța și-a abandonat vârstnicii în azile. Ministrul francez pentru Afaceri Europene, Amelie de Montchalin, a acuzat China și Rusia că s-au folosit de livrarea echipamentelor medicale pentru a ajuta la răspândirea propagandei în Europa.

Un oficial francez, care a refuzat să își dezvăluie identitatea,  a declarat că prioritatea Franței a fost să asigure măști și alte materiale medicale din China și din alte țări, adăugând că incidentul s-a „terminat”.

Unul dintre punctele cheie ale relațiilor dintre China și UE este prezența Huawei în rețelele europene 5G, dar acum a apărut suspiciunea că Beijingul ar putea să-l exploateze pentru un potențial sabotaj sau spionaj.

La Londra, guvernul lui Boris Johnson spera să câștige împotriva conservatorilor cu o campanie de informare despre Huawei înaintea unui vot încă neprogramat în Parlament privind implicarea companiei în infrastructura 5G a țării.

Cancelarul Angela Merkel, care tot mandatul și-a cultivat relațiile cu principalul partener comercial, a fost mai precaută cu privire la orice acuzație împotriva Chinei.

Țările din Uniunea Europeană sunt deja în alertă în fața companiilor chineze, care ar putea să profite de efectele pandemiei  pentru a prelua firmele europene „slăbite”. Bancherii au observat recent o potențială creștere a cererilor venite de la firme și fonduri chineze pentru oferte din Europa.

Fără a numi în mod explicit pe China, ministrul german de Externe, Heiko Maas, a avertizat că ordinul președintelui Donald Trump de a îngheța finanțarea Organizației Mondiale a Sănătății poate invita puteri care evită democrația liberală să-și extindă prezența.

„Fiecare centimetru pe care SUA îl retrage din lumea largă, în special la acest nivel, este un spațiu pe care îl va ocupa altcineva – și tinde să fie al celor care nu împărtășesc valorile noastre, ale democrației liberale”, a spus Maas, joi, la Berlin.

Sursa: Bloomberg