Cautare
, Contributor

Tech |
|

Europa în era tehnologiei: Care sunt orașele de top?

Sillicon Valley a arătat lumii cât de puternic şi inspirațional poate fi un sector de tehnologie pentru cultura antreprenorială şi economia unei naţiuni. Așa că, nu mai e o surpriză că toată lumea își dorește un loc în acest business, scrie Forbes.com.
tehnologie.jpg

Peste tot în lume, ţările încearcă să îşi crească calificările în tehnologie. Europa, conectată și cu o clasă mijlocie puternică având şi instituţii educaţionale importante, se dovedeşte a fi un mediu de dezvoltare sănătos al afacerilor cu tehnologie.

Am aruncat o privire la câteva dintre cele mai importante state de pe continent din punctul de vedere al tehnologiei şi am comparat unele dintre măsurătorile lor mai relevante pentru a ne da seama care ţară are cele mai mari şanse să reproducă modelul de antreprenoriat din Nordul Californiei. Ne-am uitat la randamentul serviciilor IT, ce procent din populaţie este online, disponibilitatea serverelor şi cheltuielile pentru cercetare şi dezvoltare (infografic mai jos).

Să fim clari: niciun centru de tehnologie european nu se apropie măcar de antreprenoriatul din Sillicon Valley. Acea întindere de dealuri aproape de San Francisco Bay reprezintă locul în care este cea mai mare concentraţie de talente în domeniul tehnologiei şi bani care aşteaptă să fie făcuţi de pe planetă. În ciuda resurselor de dezvoltare din centrele tehnologice europene, ar fi greu să găseşti un antreprenor ambiţios care n-ar alege Palo Alto sau Mountain View ca bază pentru o nouă întreprindere. Având în vedere popularitatea şi resursele din Sillicon Valley, este puţin probabil ca vreun oraş sau regiune din lume să se apropie în viitor de succesul acesteia.

Europa are totuşi şi părţi bune. Anul trecut Comisia Europeană a făcut un clasament al celor mai bune centre tehnologice bazat pe indexuri complicate de date referitoare la cercetările despre tehnologia informaţiilor şi comuncaţiilor, educaţie, angajări şi părţi din alte date. Pe primul loc s-a clasat oraşul Munchen din Germania, urmat de zona de Est a Londrei din Regatul Unit şi Paris din Franţa. Chiar este Munchen la vârf în Europa sau măcar în Germania? Antreprenorul în serie Adeo Ressi nu este de acord. Ressi, al cărui Founder Institute operează în 100 de ţări şi e în creştere, spune că Berlin ar trebui să fie pe locul întâi.

Indiferent de ce „stadt” este pe primul loc, printre cele mai promiţătoare afaceri din Germania se află Rocket Internet care funcţionează ca o companie de tipul „incubator-holding” in care se dezvoltă diferite firme care adesea copiaza companii de succes din alte domenii. Compania este listată la bursă şi are acum o valoare estimată la 8,17 miliarde de dolari.

Se îndreaptă Regatul Unit într-o direcţie bună? Vorbind la modul general, da. Cartierul Sillicon Roundabout (un cartier impresionant, un nume prostesc) a raportat o creştere în domeniul joburilor din sectorul tehnologiei în ultimii ani şi salariile pentru programatori şi designeri la firmele aflate la început tind să fie mai mari. Google a creat un campus langa Tamisa şi prim-ministrul David Cameron a angajat-o pe Joanna Shields, fost vicepreşedinte la Facebook, pe post de „consultant digital”.

Shields şi primarul Londrei, Boris Johnson au făcut recent un tur al SUA şi au vizitat oraşe pentru a se lăuda cu realizările tehnologice ale Regatului Unit şi pentru a oferi o oportunitate unor britanici aflaţi la început de a obţine finanţări din Statele Unite. Conform reporterului pe tehnologie al Forbes, Alex Konrad, care a fost de faţă la vizita lui Shields şi Johnson în New York, rezultatele britanicilor aflaţi la început în a obţine capital sunt bune, deşi insuficiente.

Startup-urile se dezvoltă destul de bine şi la Paris, deşi climatul de lansare a unei afaceri nu e chiar ideal. Criteo, o firmă de reclame pe internet care a început în 2005, a obținut aproximativ 250 de milioane de dolari, la lansarea la bursă, în 2013. Astăzi, deține un capital de aproximativ 2,6 miliarde de dolari. Deezer, o bază de date pentru melodii, cu sediul companiei la Paris, a ajuns laun capital de aproape 150 de milioane de la lansarea sa din 2006, iar firma de video-sharing Dailymotion avea un capiltal de circa 68 de milioane înainte să fie cumpărată de subsidiara din Madrid a operatorului telecom Orange, în urmă cu aproximativ doi ani.

Dailymotion aproape a ajuns sub tutela Yahoo, dar o vânzare a acţiunilor majoritare a fost blocată de ministrul francez socialist Arnaud Montebourg care a spus că nu ar vrea ca una dintre cele mai bune companii ale Franţei să fie controlată de o companie americană. Franţa şi alte ţări care caută să îşi îmbunătăţească calificările tehnologice trebuie să fie conştientă că guvernul trebuie să faciliteze, nu să blocheze, afacerile în acest domeniu. Să dezvolţi un centru tehnologic asemănător lui Sillicon Valley înseamnă să-i ajuţi pe antreprenori să facă ce fac ei mai bine.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii