FacebookTwitterLinkedIn

Seceta care afectează statele din estul Uniunii Europene îngreunează și mai mult situația economică șubredă, în prag de recesiune, declară Bloomberg. În unele zone din Polonia și România, seceta actuală este considerată cea mai gravă din ultimii 100 de ani. Cehia se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani.

“Acesta va deveni un subiect important. Coronavirusul a arătat că suntem dependenţi de China, în termeni de ajutoare medicale, însă asta este chiar mai grav. Poţi să începi să îţi produci singuri echipamentele medicale dar nimeni nu poate produce instantaneu alimente dacă este o urgenţă”, spune Martin Pycha, preşedintele Asociaţiei Agricole din Cehia, conform Digi 24.

România, cunoscută ca fiind al doilea exportator de grâu din UE, după cantitate, se confruntă cu probleme majore cauzate de secetă. Cantitatea recoltei din acest an ar putre ascădea la jumătate față de o medie de 9 milioane tone/ an.

Tocmai de aceea, Guvernul de la București s-a văzut nevoit să ia noi măsuri și a interzis exportul de grâu spre alte state decât cele membre UE. Această decizie a provocat o undă de șoc la nivel global și a forțat ridicarea interdicției impuse.

Conform datelor Institutului pentru Agricultură şi Alimentaţie de la Varşovia, în Polonia, recolta ar urma să scadă cu peste 8% în 2020. Ca urmare, Polonia a cerut ca o parte din bugetul UE pentru 2021-2027 să fie alocată fermierilor, conform Digi 24.