Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Energie |
|

Europa: Cărbunele ar putea fi înlocuit cu energii regenerabile

Un nou studiu publicat de experții de la Bloomberg arată că l, în țările din Europa Centrală și de Est, energiile regenerabile au un mare potențial.
poluare

Un nou studiu publicat de experții de la Bloomberg arată că l, în țările din Europa Centrală și de Est, energiile regenerabile au un mare potențial. Țările care încă depind foarte mult de cărbune, precum Polonia, ar putea să implementeze noi surse de alimentare, renunțând la combustibilii fosili, informează Agerpres.

Specialiștii care au dezvoltat noul studiu declară că “Energiile regenerabile reprezintă cea mai ieftină sursă de producţie a electricităţii în masă pentru Polonia, Cehia, România şi Bulgaria”. Cu toate acestea, în studiu nu este menționată și Germania, unul dintre cei mai mari poluatori din Europa.

Experții au mai adăugat: “Noile proiecte regenerabile sunt pe cale să devină competitive în raport cu costurile marginale ale centralelor pe cărbune şi gaze naturale”.

Până în 2030, pe baza politicii celor mai mici costuri, țările menționate în studiu ar putea atinge o cotă de 47% pentru energia regenerabilă în producția de electricitate, crescând de la 31%, valoarea prevăzută în prezent în planurile lor naționale.

Prin urmare, ar putea avea loc o accelerare semnificativă pentru implementarea noilor tipuri de energie alternativă. Singura excepție e Polonia, unde acest tip de proiecte în domeniul regenerabilelor au început deja din 2018.

Folosirea surselor regenerabile ar însemna oportunităţi de investiţii în valoare de aproximativ 54 miliarde de euro, cu perspective a 45.000 de locuri de muncă asociate, care ar fi binevenite în aceste timpuri de relansare economică post Covid-19.

Noul studiu arată că , pe o perioadă de 10 ani, această accelerare a utilizării energiei regenerabile ar determina o scadere de 50% a emisiilor de CO2 în sectorul producţiei de electricitate din cele patru ţări din CEE, adică 114 milioane de tone.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii