Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Bani și Investiţii |
|

Europa: Bătălia pentru 826 de miliarde de dolari

Planul de recuperare al UE după pandemie are toate caracteristicile unui salt istoric pentru blocul de 27 de state membre.  
 aboneaza-te
070 core UE Ursula von der Leyen

Planul de recuperare al UE după pandemie are toate caracteristicile unui salt istoric pentru blocul de 27 de state membre. Principalul scop al acestui plan este să folosească la maximum cele 826 miliarde de dolari de stimulente fiscale, informează Bloomberg.

Această sumă uriașă este alimentată de împrumuturi comune de pe piețele financiare. Mare parte din fonduri se atribuie statelor membre care au fost întotdeauna mai “strânse la pungă” și care au păzit cu gelozie puterea de a cheltui și impozita.

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a dezvăluit acest nou plan, care se înțelege că este în conformitate cu propunerea făcută de Emmanuel Macron și Angela Merkel. Deși dorința de afirmare a Parisului și grandoarea politicii sale externe nu au fost mereu în acord cu focusul Berlinului de a avea bugete echilibrate.

În centrul luptei pentru bani se află așa numitele “frugal four”, Danemarca, Austria, Suedia și Olanda, care joacă un rol  similar cu cel al Marii Britanii când era și ea membră a UE. În calitate de contribuabile înstărite la bugetul blocului, aceste state trag în jos ceea ce ele numesc o creștere nedreaptă a cotei de contribuție din care se așteaptă să primească o parte după Brexit.

Criza Covid-19 a dublat eforturile celor 4 state de a împiedica ceea ce ele percep drept risipă, de vreme ce UE prezintă un deficit bugetar mare, de 1,1 trilioane de euro. Criza provocată de epidemie propune oferirea de ajutor sub formă de subvenții în locul împrumuturilor ce trebuie rambursate, un pachet de 2,4 trilioane de euro.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii