Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Servicii financiare |
|

Eurogrupul, prudent în legătură cu extinderea zonei euro

Miniștrii de Finanțe din zona euro au salutat, vineri, apelul președintelui Comisiei Europene de extindere a zonei euro, deși au declarat că nicio țară nu ar trebui forțată să se alăture împotriva voinței sale sau nu ar trebui să se permită intrarea în uniunea monetară fără îndeplinirea cerințelor, transmite DPA, scrie Agerpres.
parlament_european.jpg

Forbes CEE Forum 2017 – Leadership pentru următorii 100 de ani

Cei 19 miniștri din așa numitul Eurogrup s-au întâlnit vineri în Tallinn (capitala Estoniei), după ce președintele Executivului european, Jean-Claude Juncker, și-a exprimat miercuri dorința de a vedea cât mai multe țări din Uniunea Europeană alăturându-se zonei euro.

Cred că Juncker a dat un impuls semnificativ dezvoltării Europei, a fost un discurs măreț. Detaliile trebuie, întotdeauna, discutate”, a afirmat Wolfgang Schaeuble, ministrul german de Finanțe. Acesta a adăugat că țările care doresc să se alăture uniunii monetare trebuie să îndeplinească condițiile economice necesare.

Atât timp cât condițiile nu sunt îndeplinite, nu este în interesul unui stat membru al UE să devină membru al uniunii monetare, și nici zona euro nu ar trebui să accepte astfel de țări, deoarece ar afecta stabilitatea întregii uniuni monetare”, a avertizat oficialul german.

Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe: România ar putea să adopte moneda euro în 2022

Președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a declarat că se așteaptă ca extinderea să fie „un proces gradual” care va depinde de disponibilitatea statelor din afara zonei euro de a se alătura uniunii monetare.

În prezent, nouă din cele 28 de state din UE nu utilizează moneda euro. Conform tratatelor UE, toate statele membre UE sunt așteptate să adopte euro, cu excepția Marii Britanii și a Danemarcei, care au anunțat că nu doresc să facă parte din uniunea monetară.

Dragnea despre aderarea la moneda euro în 2022: Ca să vorbim de un proiect asumat trebuia să fie o analiză

Și guvernatorul Băncii Naționale a Austriei, Ewald Nowotny, a apreciat că zona euro nu ar trebui să relaxeze condițiile ce trebuie îndeplinite de statele membre UE care vor să adere la euro, adăugând că ar trebui analizate cu atenție economiile statelor candidate.

Într-un comunicat publicat joi pe pagina de internet a Băncii Naționale a Austriei, Ewald Nowotny, care este și membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, subliniază:

O relaxare a criteriilor de aderare trebuie respinsă cu strictețe, în interesul stabilității pe termen lung a economiei europene”.

Dăianu (BNR): Nu suntem pregătiți pentru aderare, dacă mâine am fi invitați să ne alăturăm zonei euro

Nowotny precizează că principalele criterii ce trebuie îndeplinite pentru aderarea la zona euro se referă la rata inflației, evoluția dobânzilor pe termen lung, deficitul bugetar, datoria publică, stabilitatea cursului de schimb și o serie de aspecte juridice precum independența băncii centrale.

Însă, așa cum experiența ne-a demonstrat, luarea în considerare a criteriilor ce țin de economia reală este absolut necesară pentru deciziile concrete”, a spus Nowotny, dând ca exemplu balanța comercială a unei țări sau datele referitoare la locurile de muncă și veniturile per capita.

Klaus Iohannis, după declaraţia lui Liviu Dragnea despre zona euro: Unii politicieni nu au înţeles

România ar putea fi în măsură să adere la zona euro în următorii opt ani, dar la rândul său zona euro are nevoie să își îmbunătățească modul în care funcționează, a declarat recent Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României.

Forbes CEE Forum 2017 – Leadership pentru următorii 100 de ani

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii