FacebookTwitterLinkedIn

Astfel, tendința ascendentă din ultima perioadă a continuat, rezultând o creștere generală de la an la an de 9,2% a indicelui EPS, față de aceeași perioadă a anului trecut.

„Pe fondul evoluţiei pozitive din ultimii cinci ani, cu o medie anuală de 2,1%, creşterile trimestriale recente susţin tendinţa de revenire a pieţei româneşti. Această prognoză este confirmată și de indicele prețurilor din București, care și-a continuat parcursul ascendent de la an la an, cu o valoare de 7%, respectiv de indicele Bucureşti-periferic, cu 6%, comparativ cu trimestrul al treilea din 2016”, au menționat reprezentanții Eurobank Property Services.

Şase din cele opt diviziuni ale României şi-au continuat tendința de creştere trimestrială a preţurilor, în timp ce două au evoluat negativ. Regiunea Centru prezintă cea mai mare creștere, de 3,2%, fiind urmată de regiunile Moldova și Vest, cu 2,3%, respectiv 2%. Pe de altă parte, regiunea Nord a scăzut cel mai mult, cu 1,1%.

„Indicii celor mai mari 11 orașe din România prezintă, în general, o performanță trimestrială stabilă, cu fluctuații care par a constitui mai degrabă corecții, pe termen scurt. Municipiile Galați, Constanța, Brăila, Craiova și Oradea prezintă în medie o tendință trimestrială ascendentă de 4%, în timp ce Ploiești, Brașov, Timișoara și București au avut o creștere medie de sub 1%”, au menționat reprezentanții Eurobank Property Services.

Prețul proprietăților noi din București a continuat creşterea de la an la an, cu peste 2,3%, contribuind la creşterea de 3,1% a proprietăţilor noi la nivel național.

În concluzie, noul indice al prețurilor rezidențiale EPS prefigurează o creştere a pieţei, mai pronunţată în orașele mari. Evoluţiile din următoarele trimestre vor aduce confirmarea pe termen extins a acestor tendinţe.

Înfiinţată în iunie 2005, Eurobank Property Services are drept principal client Bancpost, dar şi instituţii publice, fonduri imobiliare, investitori străini, companii locale de dezvoltare imobiliară, precum şi alte companii private.