Cautare
, Contributor

Imobiliare |
|

Eurobank: Preţurile locuinţelor, stabilizare în 2012

blocuri_vechi_bucuresti_tvr.jpg
Preţurile locuinţelor au scăzut în 2012 cu numai 0,7%, faţă de scăderi anuale de 5% în 2010 şi 2011, potrivit Indicelui Anual al Preţurilor Rezidenţiale pentru România, realizat de Eurobank Property Services.

Indicele trimestrial sugerează că preţurile de pe piaţa naţională au scăzut cu -2,2% în ultimul trimestru al lui 2012, dar acest lucru poate fi atribuit fluctuaţiilor sezoniere manifestate în cadrul unei tendinţe de stabilizare, potrivit Eurobank Property Services, o subsidiară a grupului Eurobank, care realizează acest indice încă din 2005.

Cu toate acestea, zona centrală a Bucureştiului pare a conduce o revenire a indicelui, cu creşteri medii anuale de preţ de 7% în 2012 comparativ cu 2011, ultimul trimestru al anului încheindu-se cu o creştere de 5,2%. Un model similar, dar mai puţin abrupt, îl constituie periferia Bucureştiului şi întreaga regiune Bucureşti-Ilfov, unde s-a înregistrat o creştere a indicelui anual de 0,8% şi de 4,3% în ultimul trimestru.

Vezi TOP 10 zone din Bucureşti în funcţie de diferenţele dintre preţul de strigare şi cel de vânzare

După Capitală, pe locul doi din punctul de vedere al performanţei se clasează Zona Dunăre – Marea Neagră, cu o creştere pozitivă a indicelui anual în 2012 şi o uşoară reducere în ultimul trimestru al anului.

Află cât mai costă locuinţele noi în Constanţa

Zona de Nord a înregistrat şi ea o evoluție concordantă în indicele anual şi în trimestrul al patrulea, ambele cu o creştere negativă limitată (-0,4% şi, respectiv, -1,1%).  Modificarea medie a preţului la cinci ani pare a fi clar negativă pentru toate Zonele, cu precădere pentru că începutul acestei perioade a fost marcat de apogeul preţurilor de pe piaţă înregistrate la finalul lui 2007.

Vezi TOP 5 oraşe cu cele mai mari ieftiniri la apartamente

La nivel de zone geografice, Capitala conduce la scăderile cumulate pe o perioadă de 5 ani, cu o medie de minus 12,7% pe an, în timp ce rata medie a scăderii naţionale este de minus 9,1%.

Vezi cât mai costă locuinţele noi Cluj-Napoca

Majoritatea celorlalte oraşe mari din ţară au înregistrat, de asemenea, o creştere în ultimul trimestru, Brăila, Galaţi şi Ploieşti prezentând cele mai optimiste evoluții, în timp ce Timişoara, Craiova şi Cluj-Napoca au înregistrat performanţe negative în trimestrul al patrulea.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii