FacebookTwitterLinkedIn

Cursul de schimb calculat de Banca Națională a României pe baza tranzacțiilor interbancare indică un nivel de 4,5409 lei pentru un euro, o creștere de 0,1%, comparativ cu ieri, care este în variața obișnuită a pieței valutare. În schimb, acest curs indică continuarea tendinței de creștere constantă, fără niveluri spectaculoase de la zi la zi, a euro, începută după alegerile din 11 decembrie, variația dintre nivelul din 9 decembrie și cel din 28 decembrie fiind de 0,94%. De altfel, în data de 23 decembrie, euro depășea atunci nivelul din ultimele șase luni, în raportul cu leul, ajungând la 4,5309 lei.

În data de 9 decembrie, vineri înainte de alegerile parlamentare din România, cursul euro-leu a fost de 4,4985 lei, acesta fiind minimumul din acea săptămână și din ultimele două luni. Cel mai recent în acest an, euro a înregistrat niveluri de 4,49 de lei în cursul lunii octombrie și la începutul lunii noiembrie. După alegerile din Statele Unite ale Americii, din 8 noiembrie, în restul lunii noiembrie, cursul euro-leu a variat între 4,5 lei și 4,52 de lei. Ulterior, în prima parte a lunii decembrie, euro a început o tendință de scădere, până la alegerile din 11 decembrie, după care și-a reluat creșterea, dar peste nivelurile anterioare.

În plus, noul nivel al euro este cel mai ridicat din ultimii aproape trei ani. Un nivel apropiat de cel de astăzi a fost înregistrat în data de 27 ianuarie 2014, respectiv de 4,54 de lei pentru un euro. De asemenea, în aceeași lună, în data de 10 ianuarie 2014, cursul euro a atins un nivel de 4,5447 lei.

Dolarul atinge un nou maxim istoric

La cursul BNR de astăzi și dolarul a crescut față de ieri, cu 0,25%, mai mult decât variața în cazul euro, ajungând la 4,3504 lei. Noul nivel reprezintă un nou maxim istoric, precedenta valoare maximă, de 4,3502 lei, fiind înregistrată în data de 20 decembrie.

Cursul dolar-leu a început să crească puternic după alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Americii. În data de 7 noiembrie, cu o zi înainte de alegerile americane, acesta era de 4,0639 de lei, iar de-atunci până în prezent a crescut cu 6,9%, creștere peste tendințele înregistrate de obicei pe piața valutară.

Pe lângă dolar și euro, francul elvețian a crescut astăzi cu 0,23%, comparativ cu anunțul din ședința anterioară, BNR publicând un curs de 4,2322 lei.