FacebookTwitterLinkedIn

Ritmul de creștere valoric (nominal) s-a situat în jurul a 14-15%, similar creșterilor anuale înregistrate în 2014-2015 (12,5-14%), comparativ cu anul 2016, care a avut o creștere mai lentă, doar de 9%.

În termeni reali, creșterea din 2017 ar fi sensibil mai redusă, dacă se ia în calcul inflația din decembrie pentru mărfurile nealimentare de aproximativ 4% față de perioada similară din anul anterior.

În ultimii ani, telefoanele mobile sunt cele care conduc topul ratelor de creștere cu peste 25%, urmate apoi de eloctrocasnice, în care cele mici au fost schimbate cu cele mari, și electronice.

De asemenea, se observă o tendință de creștere a ponderii telefoanelor și laptop-urilor din categoria mediu și premium, cu efecte pozitive asupra marjelor.

IATĂ RADIOURILE CU CELE MAI MARI VÂNZĂRI DE PUBLICITATE ÎN TRIMESTRUL I 2018

Piața echipamentelor de printare continuă să scadă, iar sectorul IT crește doar valoric pe segmentul laptop-uri, consumatorii orientându-se mai mult spre vârfurile de gamă.

Gradul de concentrare al pieței de retail este unul ridicat, conducători fiind companiile Altex și Flanco, urmate de Dante International, deținând aproximativ 60% din piața totală.

Presiunea asupra marjelor de profit rămâne o caracteristică dominantă a întregului sector, parțial explicată de tendința consumatorilor de a face cumpărăturile online.

Fiind o piață a producătorilor, oportunitățile de creștere a marjelor importatorilor sunt limitate.

O altă caracteristică dominantă a sectorului este sezonalitatea, vânzarile din ultimul trimestru (acoperind momentele de Black Friday și sărbatorile de final de an) contribuie cu până la 40% în total volume.

Băncile au manifestat și ele un apetit crescut pentru finanțarea nevoilor de capital circulant în ultimii doi ani, mizând pe tendința ascendentă a consumului.

Oportunitățile de dezvoltare sunt în special în cadrul segmentului online, atât prin creșteri organice (vânzările pe internet fiind acum doar câteva procente din totalul consumului), cât și prin preluări și achiziții.

Companiile care activează în mediul online au o capacitate redusă de a genera economii de scară, iar vânzările anuale fiind în general cu mult sub pragul de 100 milioane euro (cu notabila excepție a liderului).

Sezonalitatea și preferințele consumatorilor, care sunt într-o continuă schimbare, conferă un caracter volatil pieței.

Analiza SWOT:

Puncte forte

  • Cererea de consum va fi probabil vizată în continuare prin măsuri favorabile din partea executivului.

Puncte slabe

  • Sezonalitatea ridicată menține performanța anuală a companiilor într-o clară dependență de vânzările din ultimul trimestru.§  Finanțarea creșterilor de venituri se face în special prin îndatorarea unor jucători deja îndatorați.

Oportunități

  • Subvențiile sub formă de ajutor de stat oferit producătorilor internaționali au transformat anumite zone în centre de producție pentru exportul de electrocasnice.
  • Dezvoltarea platformelor online aflate înca în faza de început contribuie la largirea potențialului pieței.

Amenințări

  • Vânzările online reduc din marjele de profit ale tuturor jucătorilor din distribuție și retail offline.
  • Infrastructura defectuoasă afectează negativ costurile cu transportul ale livrărilor.
  • Șocurile date de insolvențe ale unor nume mari sunt destul de rare, dar influențează negativ perspectivele de creditare ale întregului sector.

IATĂ, ÎN SFÂRȘIT, CONSUMUL DE PUBLICITATE PENTRU MEDICAMENTE! 

Euler Hermes este liderul global în asigurarea de credit comercial şi un specialist în domeniul obligațiunilor, al garanţiilor şi al colectării creanţelor. Cu mai mult de 100 de ani experienţă, compania oferă clienţilor săi business-to-business (B2B) servicii financiare care sprijină managementul creanţelor comerciale şi al lichidităţilor.