Cautare
, Contributor

Sandra Gătejeanu Gheorghe este lectorul școlii Ecolage și directorul de protocol al Casei Regale a României din anul 2008.

Lifestyle |
|

Eticheta pentru corespondenţa în scris

Cred că este foarte important ca, în ziua de astăzi, să nu uităm să scriem scrisori de mână. Corespondenţa electronică, convorbirile la telefon, sms-urile pălesc în faţa unei note elegante, simple, scrise de mână.
Sandra_life_contibutors

Este adevărat că acum putem să ne scriem corespondenţa la calculator sau chiar pe telefonul mobil, dar oare ne dorim cu adevărat ca generaţiile viitoare să creadă că epoca noastră a fost caracterizată doar de social media și emoticonuri?

Scrisul de mână concentrează gândurile. Nu există buton pentru a șterge, astfel încât cuvintele trebuie să fie cântărite și alese cu grijă înainte de a fi așternute pe hârtie. Notele scrise de mână sunt personale, calde, tangibile și reprezentative pentru timpul și atenţia acordată alegerii hârtiei, scrierii ei și expedierii.

Deși astăzi, în România, mulţi dintre noi am pierdut tradiţia alegerii produselor de papetărie, a hârtiei pentru corespondenţă,  este foarte important să ţinem cont de faptul că hârtia de scris poate spune foarte multe despre noi, poate sublinia atenţia pe care o acordăm detaliilor și lucrurilor fine. O hârtie de corespondenţă bine aleasă conferă solemnitate comunicării și asigură atenţia totală a destinatarului.

Scrisorile personale trebuie să fie scrise de mână, pe hârtie albă, ivory sau crem. Dacă aveţi un stil mai avangardist, puteţi folosi hârtie colorată și plicuri asortate. Încercaţi, pe cât posibil, să scrieţi drept și folosiţi cerneală albastră sau neagră. Corespondenţa personală trebuie să aibă data scrisă complet în colţul din dreapta sus și este precedată de un alt rând pe care se găsește numele destinatarului.

Modul în care semnaţi scrisoarea este influenţat de formula de adresare. Ca regulă generală, dacă scrisoarea este adresată ,,Stimate domnule Georgescu“, semnătura trebuie să fie ,,Cu toată consideraţia“. Dacă formula de adresare este ,,Stimate domnule/Stimată doamnă“, atunci puteţi încheia cu ,,Cu stimă“. Dacă destinatarul este o persoană foarte apropiată, vă puteţi adresa direct ,,Dragă Florin“ și puteţi semna ,,Cu dragoste“, ,,Toate cele bune“  sau ,,Cu drag“.

Dacă trimiteţi o scrisoare de mulţumire, regula este că aceasta trebuie să fie scrisă de mână și trimisă în termen de șapte până la zece zile de la eveniment sau de la primirea cadoului pentru care mulţumiţi.

De obicei, scrisorile de mulţumire se trimit pentru cadouri primite de Crăciun, la botez, la căsătorie, la aniversări sau zile de naștere. Trebuie să faceţi referire directă la cadou și să includeţi câteva detalii pentru a personaliza scrisoarea. Aveţi în minte și faptul că, în epoca noastră digitală, scrisorile scrise de mână sunt întotdeauna apreciate, dar, pentru a avea impactul maxim, încercaţi să fiţi prompţi.

În cazul în care după ce participaţi la un eveniment doriţi să mulţumiţi gazdei, trebuie să ţineţi cont de modalitatea în care invitaţia v-a fost transmisă. Invitaţiile trimise pe cartoane gravate necesită o scrisoare formală de mulţumire, în schimb, invitaţiilor simple, la un dineu acasă, li se răspunde cu o scurtă scrisoare sau o notă. În mod tradiţional, scrisorile sunt adresate gazdei, dar se acceptă și scrisorile adresate cuplului care a găzduit evenimentul. Dacă invitaţia a fost primită prin telefon, verbal sau prin e-mail, nu trebuie să răspundeţi printr-o scrisoare, ci folosiţi aceeași modalitate de comunicare.

Scrisorile de condoleanţe trebuie trimise prompt, imediat după anunţul decesului. Acestea sunt destinate persoanei celei mai apropiate de defunct – soţul/soţia, partenerul, părinţii sau fraţii. Întotdeauna, scrisoarea trebuie să fie scrisă de mână și nu la calculator. Tonul folosit în corespondenţă trebuie să fie elocvent și direct. Aveţi grijă ca, prin conţinut, scrisoarea să fie adresată rudei îndurerate și nu defunctului. De obicei, scrisoarea este personalizată cu câteva detalii referitoare la defunct – amintiri speciale sau personale sau mari realizări. Ca regulă, la aceste scrisori nu se răspunde.

Plicurile folosite în corespondenţa privată trebuie să fie de o dimensiune potrivită, permiţând hârtiei să fie împăturită o singură dată sau de două ori. Plicul trebuie să fie de aceeași culoare cu hârtia de scris. Plicurile mai scumpe sunt căptușite cu hârtie de mătase, care poate să fie de aceeași  culoare cu plicul sau diferită.

Cartoanele de corespondenţă trebuie să fie de dimensiunea unei vederi și de regulă includ numele, adresa, numărul de telefon și e-mailul.  Acestea sunt întotdeauna trimise în plic. Zilele de naștere, aniversările, 8 Martie, Dragobetele sunt ocazii în care puteţi trimite cartoane de corespondenţă. Cartoanele pot fi semnate de un număr mai mare de persoane (spre exemplu, un card de rămas-bun pentru un coleg care pleacă, semnat de către toţi cei din birou).

De asemenea, multe cupluri aleg să trimită cartoane de ,,save the date“ înaintea invitaţiilor pentru nuntă, rugând prin această corespondenţă potenţialii invitaţi să păstreze o anumită dată liberă în calendar. Conţinutul trebuie să fie cât mai simplu și să includă informaţii de bază despre nuntă (numele celor doi miri, data, ora și locaţia nunţii, precum și menţiunea că invitaţia va urma). Cartoanele de corespondenţă se pot folosi și atunci când ne schimbăm adresa. Acestea trebuie trimise de îndată ce detaliile  esenţiale au fost confirmate.

CITEȘTE ȘI Eticheta pentru invitația la ceai

În concluzie, cred că dacă nu ne încurajăm copiii să considere scrisul de mână drept o îndemânare demnă de invidiat, vom observa că generaţiile viitoare vor fi capabile să scrie doar la tastatură, să aplice doar cut și paste. Prima școală de bune maniere din România, Écolage, încurajează utilizarea corespondenţei clasice alături de cea modernă. Cursurile tratează pe larg eticheta pentru corespondenţa în scris atât în mediul de afaceri, cât și în viaţa socială.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii