Cautare
, Contributor

Sandra Gătejeanu Gheorghe este lectorul școlii Ecolage și directorul de protocol al Casei Regale a României din anul 2008.

Lifestyle |
|

Eticheta, limbaj universal

De fiecare dată când călătorim, cred că tuturor ni se întâmplă să observăm că eticheta și obiceiurile ce ţin de bune maniere diferă de la ţară la ţară, de la o cultură la alta. În cele mai multe cazuri, chiar dacă nu avem oportunitatea să călătorim, observăm că anumite tipuri de comportament sunt acceptate în anumite regiuni, în timp ce în alte state sunt privite ca fiind lipsite de curtoazie.
Sandra_life_contibutors

Cultura și tradiţiile unui popor sunt în strînsă legătură cu eticheta, pentru că se transmit împreună de la o generaţie la alta și evoluează sau se adaptează în tandem. În realitate, eticheta vizează toate acele reguli care sunt potrivite sau nepotrivite prin raportare la cultura în care trăim.  Deși, în vremurile în care trăim, putem concluziona că există un set clar de norme de etichetă, observăm atât în cazul călătoriilor dar și în cadrul întâlnirilor de afaceri că ceea ce este perfect acceptabil în Statele Unite ale Americii ar putea genera controverse în Arabia Saudită.

Primul pas în nivelarea sau alinierea clivajelor culturale este conștientizarea. Înainte de orice vizită în afara ţării sau de întâlnirile de afaceri cu partenerii internaţionali, este important să ne informăm cu privire la regulile de etichetă, pentru a evita greșeli nedorite.

Japonia, o ţară foarte bine structurată și foarte tradiţională, pune foarte mult accentul pe eleganţă și politeţe, atât în mediul privat, dar și în cel de afaceri. Salutul tradiţional presupune un gest de aplecare a corpului, fără strângere de mână. Uneori japonezii acceptă și strângerea de mână, ca o concesie făcută vestului, însă nu este corect să îmbinăm cele două forme de salut. Cadourile trebuie oferite cu ambele mâini, pentru a sugera deschiderea faţă de colaboratori. Nu în ultimul rând, să nu vă mire faptul că japonezii vor face schimb de cărţi de vizită chiar înainte de a face cunoștinţă. Este un obicei local.

În ţările din lumea arabă, diferenţele culturale pleacă chiar de la zilele libere de week-end. Dacă în majoritatea ţărilor weekend-ul este format din sâmbătă și duminică, în aproape toate ţările din lumea arabă (cu excepţia Libanului, Tunisiei și Regatului Maroc) weekend-ul este format din zilele de vineri și sâmbătă. Ţinuta trebuie să fie decentă și conservatoare. Dacă pentru domni este suficient să poarte un costum la o întâlnire de afaceri, doamnele trebuie să aibă umerii acoperiţi și în anumite ţări chiar și coatele, rochiile sau fustele să fie mai lungi de genunchi sau chiar să acopere gleznele, să evite crăpăturile și decolteurile. În Arabia Saudită, doamnele trebuie să poarte burka de culoare neagră și se recomandă să aibă și capul acoperit. Mâna stângă nu trebuie folosită la masă, atunci când se oferă cărţi de vizită sau cadouri, pentru că în cultura musulmană este considerată a nu fi curată. Musulmanii nu consumă carne de porc și nici băuturi alcoolice. Nu în ultimul rând, dacă vă întâlniţi cu persoane foarte tradiţionaliste, așteptaţi-vă să luaţi cina pe jos, să vă serviţi dintr-un vas foarte mare și să nu folosiţi tacâmuri.

Locuitorii din America Latină sunt foarte prietenoși și deschiși. Nu trebuie să vă surprindă faptul că nu se păstrează o distanţă confortabilă atunci când se poartă discuţii sau că sunteţi atins în momentul în care vi se explică ceva. Punctualitatea este considerată flexibilă în această regiune. Sunt ţări în care o întârziere de 30 de minute nu este considerată o problemă. În Brazilia și Columbia, semnul OK făcut prin unirea degetului arătător și a degetului mare este considerat ofensator, în timp ce în Paraguay este indecent să încrucișezi degetele în semn de noroc pentru că are o conotaţie sexuală.

Citește și Bunele maniere, investiţie sigură

În Rusia este nepoliticos să refuzi băuturi alcoolice. Florile galbene nu trebuie aduse niciodată în casă pentru că aduc ghinion. În cadrul întâlnirilor de afaceri trebuie păstrat întotdeauna calmul. Partenerii de afaceri ruși pot încerca să intimideze prin tonul ridicat și gesticularea intensă. Când plătiţi la magazin, puneţi banii direct pe tejghea și nu în mâinile vânzătorului. Un astfel de gest este considerat nepotrivit.

Nu trebuie să vă surprindă ca la întâlnirea cu un grup de chinezi, după ce sunteţi prezentat, să fiţi aplaudat. Este o practică des întâlnită în China. Trebuie să răspundeţi prin aplauze la rândul dumneavoastră.  La finalul unei mese, este bine să lăsaţi mâncare în farfurie. Se știe că mesele tradiţionale pot număra până la doisprezece feluri. Lăsând mâncare în farfurie, onoraţi generozitatea gazdei. Cadourile oferite nu trebuie să fie împachetate în hârtie de culoare albă, neagră sau albastră.

Deși India a făcut parte mulţi ani din Commonwealth-ul britanic, regulile europene se îmbină aici cu specificul local. În cazul călătoriilor în această ţară, evitaţi să atingeţi capul localnicilor, este considerat a fi o zonă sacră. Nu este greșit să mâncaţi cu mâna, din contră, majoritatea indienilor nu folosesc tacâmurile. În orice caz, mâna stângă nu trebuie folosită nici aici. Localnicii utilizează doar mâna dreaptă pentru a mânca. Carnea de vită este considerată sacră și nu face parte din meniul lor. La intrarea într-o casă din India se obișnuiește ca încălţămintea să fie scoasă.

Important este ca, înainte de orice călătorie sau întâlnire, să ne informăm, să observăm rolul culturii în viaţa de zi cu zi și să devenim mai precauţi la diferenţele culturale. Nu uitaţi niciodată că este potrivit și politicos să te adaptezi culturii în care te afli. Puteţi face acest lucru studiind singuri sau apelând la profesioniști, care vă pot consilia în funcţie de fiecare situaţie cu care vă veţi confrunta. Écolage, prima școală de bune maniere din România vă oferă posibilitatea de a vă dezvolta aceste abilităţi sociale într-un mod elegant.

Un om manierat, care știe exact cum trebuie să se poarte în toate situaţiile, care poate comunica elegant și clar în orice „limbă“ sau mediu este un om cu adevărat liber.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii