
Drumurile publice sunt extrem de aglomerate, mașinile se mișcă foarte încet și, de multe ori, frustrarea ajunge la punctul maxim. Nu cred că există circumstanţe mai bune în care să dăm dovadă de bune maniere și de consideraţie – atât în cazul pasagerilor, cât și al șoferilor.
Încercaţi să permiteţi mașinilor să intre în coloană în faţa dumneavoastră făcându-le un gest prietenesc cu mâna – un astfel de gest vă va lua doar două-trei secunde.
Daţi prioritate persoanelor aflate deja în trafic și întotdeauna semnalizaţi atunci când depășiţi. Respectând acţiunile celorlalţi participanţi la trafic, veţi face ca drumurile aglomerate și frustrante să pară mult mai civilizate.
Depășirea limitei de viteză este periculoasă, dar conducătorii ezitanţi, care merg foarte încet, pot încurca traficul și îi pot enerva pe cei care sunt prinși în spatele lor. Fiţi decisivi – dacă v-aţi pierdut, staţionaţi pe dreapta și consultaţi o hartă sau întrebaţi persoanele în trecere.
Întotdeauna lăsaţi-le bicicliștilor spaţiu de mișcare, încetiniţi când vă apropiaţi de ei și indicaţi-le când le daţi prioritate.
Dacă în mașina condusă de dumneavoastră se află și alţi pasageri, fiţi atenţi și la confortul lor. Întrebaţi înainte să faceţi orice gest care va altera atmosfera din vehicul – dacă vreţi să deschideţi fereastra sau să ajustaţi temperatura.
Chiar dacă sunteţi bine intenţionat și doriţi să ajungeţi cât mai repede la destinaţie, pasagerii dumneavoastră își pot dori o scurtă pauză în care să își întindă picioarele, să bea răcoritoare sau să mănânce ceva. Încercaţi să verificaţi nevoile pasagerilor și să le îndepliniţi dorinţele.
Nu uitaţi că atunci când aveţi pasageri în mașină, autovehiculul este un spaţiu folosit în comun, așa că încercaţi să rezistaţi tentaţiei de a cânta cu voce tare, de a vorbi cu voi înșivă sau de a ţipa la alţi șoferi. Interacţionaţi, de câte ori este posibil, cu pasagerul dumneavoastră, dar ţineţi minte că traficul și ceilalţi șoferi sunt prioritatea dumneavoastră.
Dacă șoferul este un domn, atunci, el ar trebui să deschidă ușa doamnelor care intră în mașină, să aștepte până când acestea își ocupă locul și apoi să închidă cu delicateţe ușa. În plus, un șofer galant va avea grijă ca doamnele pasageri să se simtă confortabil înainte de începutul călătoriei. Asta înseamnă că trebuie să vă oferiţi să le luaţi haina, să verificaţi dacă scaunul este ajustat și că temperatura din mașină este potrivită.
De asemenea, încercaţi să evitaţi orice remarcă sau discuţii aprinse pentru perioada în care staţionaţi. Doamnele se așteaptă ca un cavaler la volan să fie un șofer calm și competent. Orice semn de agresiune o va determina să considere că, în viaţa de zi cu zi, șoferul ei este ușuratic și iritat.
Există o serie de reguli ce trebuie respectate de doamne atunci când coboară din maşină:
aranjaţi-vă fusta
ţineţi genunchii apropiaţi
aşezaţi mai întâi un picior în afara maşinii încercând să păstraţi genunchii cât mai apropiaţi
înclinaţi-vă capul şi umerii în afară
ieşiţi uşor, cu totul, din maşină
Dacă vi se întâmplă să conduceţi pe drumuri naţionale sau rurale, încercaţi să fiţi răbdător. Trebuie să acceptaţi că uneori condusul în zonele rurale este relaxant şi presupune viteză mică. Dacă drumurile sunt strâmte şi vizibilitatea este redusă, aveţi grijă la primejdiile care vă pândesc – de la turme de animale până la grupuri de excursionişti. Acceptaţi că traficul la ţară este încet, aşa că luaţi-vă timp suficient şi bucuraţi-vă de peisaj.
Fiţi politicos atunci când vă căutaţi un loc de parcare. Nu vă transformaţi într-un tractor pe şenile care are în spatele său o coadă iritată de autovehicule. Semnalizaţi şi trageţi pe dreapta până când puteţi să faceţi manevrele necesare fără a încurca traficul.
Nu furaţi niciodată locul de parcare al unui alt şofer care şi-a manifestat înaintea dumneavoastră intenţia de a staţiona pe locul dorit.
Când parcaţi, aveţi grijă să lăsaţi suficient loc în faţa şi în jurul autovehiculului pentru ca ceilalţi şoferi să poată face manevrele uşor. De asemenea, încercaţi să nu blocaţi străzile private, să nu obstrucţionaţi traficul sau să puneţi în pericol pietonii.
Dacă fiecare dintre noi ar încerca să aplice măcar câteva dintre regulile enunţate mai sus, sunt convinsă că haosul din trafic s-ar diminua şi drumurile publice ar deveni un spaţiu mai sigur şi mai civilizat.