FacebookTwitterLinkedIn

Dacă mă întreba cineva acum un an, nu bănuiam că vom avea cinci listări în 12 luni. Îmi amintesc că acum 4-5 ani se vehicula că MedLife se va lista la Varșovia sau Londra și puțini se așteptau să vadă această listare la București”, a spus Mihai Căruntu, senior analist piața de capital în cadrul Băncii Comerciale Române.

MedLife intră pe BVB cu o capitalizare de 522 mil lei. A atras investiții de 230 mil lei într-o săptămână

Totul a început cu Med Life (simbol: M), care s-a listat pe BVB începând cu 21 decembrie 2016, după un IPO de 230 de milioane de lei, reprezentând 44% din companie.

Această listare a fost urmată de cea a Digi Communicatins (DIGI), din 16 mai, care a reprezentat cea mai mare vânzare de acțiuni a unei companii private, de aproximativ 945 de milioane de lei.

Au urmat listarea AAGES Mureș, din 19 iunie, după o Ofertă Publică Secundară (SPO), de 5,5 milioane de lei, pentru 15% din companie.

În noiembrie s-au listat încă două companii: Transilvania Broker de Asigurare, din 2 noiembrie, după un IPO de 9 milioane de lei, pentru 25% din companie, și Sphera Franchise Group, din 9 noiembrie, după un IPO de 284 de milioane de lei, pentru 25,34% din companie.

Digi s-a listat pe BVB. BERD printre acționari. Anghel: Capitalizarea bursei de la București depășește 20 de miliarde de euro

Anul acesta s-au listat multe companii la BVB și se remarcă o tendință către listări care poate să continue și să se autoreplice în 2018”, a menționat Marius Pandele, analist în cadrul Prime Transaction.

O zonă cu mult potențial este și cea a dividendelor, susțin analiștii, pentru că statul va avea nevoie de bani.

Ne putem aștepta ca memorandumul cu 90% distribuție a dividendelor să fie de actualitate și în 2018, ceea ce ar însemna niște randamente potențiale destul de mari: Transgaz are ponțential undeva la 13% randament al divendelor raportat la prețul din piață la momentul de față, Romgaz și Nuclearelectrica au potențial de peste 10%, cu condiția ca ultimul trimestru din 2017 să aducă rezultate asemănătoare celor din ultimul trimestru din 2016” a mai spus Pandele.

O nouă companie pe BVB: De astăzi intră la tranzacționare AAGES, după ce a atras 5,5 milioane de lei printr-un IPO rapid

Căruntu a completat că BVB confirmă statisticile piețelor mature: „peste 50% din randamentul mediu anualizat al companiilor listate la BVB vine din dividende, iar acest lucru presupune un raport rentabilitate-risc mai atractiv din punctul meu de vedere, față de alte piețe din Europa Centrală și de Est. Estimarea mea pentru 2018 este un randament mediu al dividendelor de 6-7% pentru principalele titluri listate la BVB.

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al Tradeville, se așteaptă ca prețul în creștere al petrolului să facă mai atractiv sectorul energetic.

Uitându-ne la cerere și ofertă pe plan internațional, e mai degrabă de așteptat să nu asistăm prea curând la o perioadă de prețuri scăzute ale petrolului, de 30-40 de dolari pe baril. Astfel, companiile petroliere vor face profituri și vor relua investițiile”, a detaliat Dumitrescu.

Acțiunile Transilvania Broker de Asigurare au intrat la tranzacționare pe BVB de astăzi

Grațiana Ordean, analist financiar senior în cadrul Băncii Transilvania, a precizat că sectorul bancar va fi unul atractiv pentru investitori în 2018:

„Considerăm că sectorul în sine e subevaluat. Spre exemplu, în 2007 creditele erau puțin peste nivelul depozitelor, iar acum creditele sunt mult sub acest nivel, la aproape 70%, deci mă aștept ca acest sector să beneficieze de revenirea economică.”

În ceea ce privește evoluția indicelui BET, Grațiana Ordean estimează că, în măsura în care suporturile actuale se mențin, am putea vedea indicele BET tinzând spre 9.000 de puncte în următoarele 12 luni.

Tot la creșteri se așteaptă și Ovidiu Dumitrescu, care consideră că piața de capital va evolua în direcția maximelor istorice.

BNR a identificat un singur risc sistemic ridicat la adresa stabilității financiare a României – creșterea ratei dobânzii. Problema demografică poate amplifica mult orice risc

La finalul lunii noiembrie, BET, indicele principal al pieței, care măsoară evoluția celor mai lichide 13 companii listate la BVB, a reușit să mențină un plus de aproape 10% și a închis luna la un nivel de 7.796 puncte, cu 700 de puncte peste nivelul la care începuse anul 2017.

După primele 11 luni, indicele BET-TR, care include și dividendele acordate de companiile din BET, a avansat cu aproape 20% și a închis ultima ședință din noiembrie la un nivel de 10.483 puncte.