Cautare
, Contributor

I'm a News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering food industry, health industry, agriculture, tourism, FMCG and HoReCa. Have any news tip? Drop me an email at laura.cioba@forbes.ro

Agricultură |
|

Estimări de recolte bune la grâu ce spulberă îngrijorările cu privire la oferta mondială

Ploile de primăvară au căzut din belșug pe câmpiile din regiunea Mării Negre, mijlocul SUA și Uniunea Europeană, ceea ce crește perspectivele unor recolte bune de grâu în rândul marilor producători. Aceste perspective pozitive contribuie la diminuarea prețurilor, după ce creșterile din ultimele luni au dus un indicator al prețurilor alimentare mondiale la cea mai ridicată valoare din ultimul deceniu.
Close,Up,View,Of,Combine,Harvester,Pouring,A,Tractor-trailer,With

Condițiile pentru grâul moale în Franța, cel mai mare producător din UE, sunt cele mai bune la acest moment al anului după 2015, în condițiile în care au mai rămas doar câteva săptămâni până la recoltare, informează Bloomberg.

De asemenea, un studiu efectuat în luna mai în statul Kansas, grânarul SUA, a demonstrat că există șanse pentru o producție record, a precizat Justin Gilpin, director la Kansas Wheat Commission.

La rândul lor, analiștii din Rusia și-au îmbunătățit estimările cu privire la recolta de grâu iar în cazul Ucrainei, producția ar putea atinge un nivel record, spune Mykola Gorbachov, președintele Ukrainian Grain Association. „Condițiile meteo sunt perfecte. Toate câmpurile sunt verzi”, a declarat Mykola Gorbachov săptămâna trecută la o conferință organizată de International Grains Council.

În acest context, prețurile au început să scadă, la bursa de cereale de la Chicago cel mai activ contract futures la grâu pierzând aproximativ 13% față de vârful atins în luna aprilie. De asemenea, fondurile speculative au adoptat și ele o poziție de tip „bear” pentru prima dată în ultimele două luni.

Chiar și așa cotațiile futures la grâu sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii ani iar analiștii avertizează că este nevoie și de o recoltă consistentă de porumb pentru ca prețul grâului să scadă în mod substanțial. Ploile abundente care însă au căzut în ultima perioadă riscă să afecteze calitatea recoltelor în SUA și Marea Neagră, susțin specialiștii.

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii