Potrivit estimărilor BNR, țara noastră ar putea intra în zona euro până în anul 2028.
„În ce priveşte dorinţa de a intra în zona euro, e o dorinţă legitimă, şi o obligaţie pe care ne-am asumat-o la aderare. Avantajul principal va fi fară îndoială faptul că nu va mai trebui să faci schimburi valutare atunci când trebuie să te deplasezi într-o ţară sau în alta. Dezavantajul va fi că în politicile economice nu se va mai putea baza statul român pe politica monetară pentru a ţine în frâu inflaţia”, a afirmat Emilian Duca, analist economic, citat de Monitorul Apărării și Securității.
Înainte de a intra în zona euro, România trebuie să îndeplinească anumite criterii precum stabilitatea finanţelor publice sau a dobânzilor, pe care, la acest moment țara noastră nu le îndeplinește.
„Ne dorim să aderăm la zona euro dar nu ştim tot ceea ce presupune acest proces. Bulgarii au mers pe drumul lor, sunt în anticamera aderării la zona euro şi şi-au propus ca până în 2024 să adere efectiv la zona euro şi să adopte moneda europeană”, a explicat și analistul financiar Claudiu Vuţa.
Potrivit acestuia, înainte de a adera la zona euro, nu se vor mai putea acorda majorări de pensii sau salarii din pix, pentru că o astfel de practică va produce deficit bugetar. Iar un deficit bugetar ridicat nu va mai permite îndeplinirea condiţiilor de aderare la euro.