FacebookTwitterLinkedIn

Achiziția va fi implementată printr-o tranzacție unică de vânzare-cumpărare, cu condiția finalizării cu succes a proceselor de aprobare corporativă și de reglementare, atât din partea Erste Group, cât și SIF Oltenia (Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor în cazul SIF Oltenia, Consiliul de Supraveghere și Banca Centrală Europeană în cazul Erste Group).

Tranzacția se va face, în numerar, la un preț de 0,136 de euro (0,64 de lei) pe acțiune, pentru cele 1.023.534.303 acțiuni ale BCR.

În urma finalizării tranzacției, participarea Erste Group la BCR va crește la 99,88%. Restul de 0,12% sau 19.830.840 de acțiuni la BCR sunt deținute în principal de către foștii și actualii angajați ai BCR.

Ca urmare a tranzacției, o acțiune BCR este evaluată la un multiplu de 1,35 ori valoarea de la finele primului trimestru al acestui an, în conformitate cu evaluările de piață pentru băncile listate în România, au arătat reprezentanții Erste.

Astfel, valoarea totală a tranzacției este de 140 de milioane de euro (654 de milioane de lei, la un curs de schimb de 4,67 lei pentru un euro).

Astfel, ca urmare a tranzacției BCR este evaluată la 2,22 de miliarde de euro (aproape 10,4 miliarde de lei).

„Această tranzacție este așteptată de ambele părți de ceva timp. La Erste Group, strategiaa fost întotdeauna de a menține cel mai mare pachet posibil din filialele noastre și suntem bucuroși că participarea noastră la BCR este acum stabilită să crească la 99,88%. În același timp, SIF Oltenia a fost interesată să profite la maximum de cel mai mare activ pe care îl deținea în portofoliul său. În timp ce tendința generală este ca grupurile bancare internaționale să opteze pentru a renunța și pentru a-și reduce expunerea, ne reafirmăm viziunea noastră pe termen lung asupra potențialului excepțional al regiunii Europa Centrală și de Est, iar tranzacția care va urma pe baza acestui acord va face Erste Group unul dintre cei mai mari investitori străini din România în 2018”, a declarat Andreas Treichl, Chief Executive Officer al Erste Group.

Execuția tranzacției este planificată pentru a doua jumătate a acestui an, urmând să aibă un impact neglijabil asupra CET1 Capital a Erste Group.

Prin participația sa la BCR, cea mai mare bancă din România, SIF Oltenia joacă un rol strategic în economia românească. În urma acestei tranzacții, se va asigura că va continua să joace un rol semnificativ prin investiții în sectoare cu potențial de creștere pe termen lung. BCR a fost extrem de profitabilă în ultimii trei ani – prin urmare, oportunitatea de a moneziza participația noastră în cea mai mare bancă din România este exrem de favorabilă. Având în vedere acest lucru și oferta financiară a Erste Group, care apreciază acțiunile BCR la un nivel semnificativ peste valoarea netă, putem spune cu încredere că era momentul potrivit pentru lichidarea celui mai important activ din portofoliul SIF Oltenia”, a comentat Tudor Cirezu, presedinte și director general al SIF Oltenia.

În octombrie 2006, Erste Group a încheiat achiziția unei participații de 61,9% de la AVAS (Autoritatea Română pentru Recuperarea Activelor), BERD și IFC.

În noiembrie 2006, Erste Group a achiziționat alte 7,2% din BCR printr-o ofertă către angajații BCR.

În 2011, Erste Group a achiziționat o cotă de 24% din BCR de la patru din cele cinci SIF-uri (SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Transilvania, SIF Muntenia – fiecare 6,0%), într-o ofertă care a implicat schimbul de numerar și acțiuni.