FacebookTwitterLinkedIn

Investiţia totală în energie verde la nivel global a ajuns la 269 miliarde de dolari în 2012, reprezentând o creştere de 500% comparativ cu 2004.

Sectorul energiei regenerabile este acum în competiţie pentru obţinerea de investiţii cu zona energiei tradiţionale, dar şi cu cea bazată pe noile tehnologii, precum panourile solare, producţia de energie din biomasă şi mini-turbinele eoliene. Acestea dau posibilitatea utilizatorilor de energie să deţină propriile mici uzine energetice şi schimbă, astfel, modul în care companiile şi utilizatorii finali se raportează la piaţa de energie.

„Pentru o industrie care este relativ nouă, este o perioadă plină de provocări, liderii trebuie să cunoască foarte bine mediul de business internaţional, politicile globale şi să aibă abilitatea de a inova, propunând noi modele şi relaţii de business pentru a fi câştigători pe o piaţă globală din ce în ce mai competitivă”, a declarat Gil Forer, Global Cleantech Leader Ernst & Young.

Indexul arată faptul că SUA îşi recâştigă prima poziţie, iar obstacolele majore la intrarea pe piaţă a investitorilor străini plasează China pe locul doi. Cu toate acestea, perspectivele de creştere ale sectorului de energie regenerabilă în China rămân favorabile, pe fondul creşterii continue a PIB-ului, a majorării cererii de energie dar şi a importanţei strategice susţinute a sectorului în economia locală, ceea ce asigură o bază solidă pentru viitor.    

În Europa, România este ţara care a tăiat cel mai recent subvenţiile, intensificând starea de spirit relativ sumbră din Europa de Est, în contextul în care responsabilii de politici încearcă să găsească echilibrul dintre creştere şi sustenabilitate.

Factorii care influenţează nivelurile de investiţii în energie regenerabilă includ necesităţile de reducere a activelor, restructurarea pieţei şi intrarea în sector a unor noi investitori. Investitorii financiari şi cei din domeniul utilităţilor văd o valoare mai mare în achiziţionarea de fabrici funcţionale, în defavoarea investiţiilor de tip greenfield.

Discrepanţa dintre planurile de investiţii ale sponsorilor de proiecte şi capacitatea corporaţiilor de a finanţa aceste investiţii va continua să determine înstrăinarea mai multor active. Este probabil ca atât investitorii financiari cât şi producătorii de echipamente originale, aflaţi sub presiunea supracapacităţii, să rămână cei mai activi jucători în zona activelor operaţionale şi, respectiv, de dezvoltare.

“Ne putem aştepta la o continuare a consolidării la nivelul lanţului de aprovizionare. Noile pieţe prind amploare. Ţările şi corporaţiile sunt tot mai preocupate de schimbarea mixului energetic, pentru a se asigura că acesta oferă beneficii financiare, reputaţionale, operaţionale şi sociale. Observăm, de asemenea, că se dezvoltă şi se implementează bune practici privind programele naţionale de energie regenerabilă. Pe scurt, având în vedere orientarea către democratizarea sectorului energetic şi puterea tot mai mare a consumatorului, viitorul energiei regenerabile în mixul energetic este unul promiţător”, spune Ben Warren, Environmental Finance Leader, Global Cleantech Transactions Leader, Ernst & Young UK.