FacebookTwitterLinkedIn

Astfel, deşi numărul tranzacţiilor efectuate în prima jumătate a anului a scăzut uşor faţă de aceeaşi perioadă a lui 2011, valoarea totală a pieţei locale a crescut semnificativ, cu 86% în termeni de valoare de piaţă extrapolată, şi cu 74% în ceea ce priveşte valorile publice ale tranzacţiilor.

„Anul acesta a demarat cu o revigorare mult aşteptată a tranzacţiilor, piaţa înregistrând mişcări în mai multe zone de activitate, în special real-estate, servicii, FMCG, industria producătoare, sau telecom şi media”, explică Florin Vasilică, Partener şi Director al departamentului de Asistenţă în tranzacţii, Ernst & Young România.

În primele 6 luni ale anului, piaţa românească de M&A a fost împărţită aproape în mod egal între investitorii străini şi cei locali. Procentajul investitorilor străini a crescut cu 9% în totalul celor prezenţi pe piaţă, ceea ce ilustrează faptul că aceştia monitorizează România în căutarea unor ţinte atractive. Cu toate acestea, procentajul fondurilor de investiţii şi private equity a scăzut, de la 39% în H1 2011, la 19% în H1 2012. Acest lucru subliniază dificultatea investitorilor financiari de a identifica obiective interesante în România, pe măsura portofoliului lor, pe de o parte, şi intenţia de a vinde investiţii care şi-au depăşit scadenţa, pe de alta.

Investiţiile au provenit în această perioadă din SUA (7 tranzacţii), Germania, Italia, Marea Britanie, Spania, Franţa şi Elveţia (câte 2 tranzacţii fiecare). Germania, principalul investitor în mod tradiţional, a fost înlocuit de SUA. De cealaltă parte, nu s-a concretizat nicio investiţie românească în afara graniţelor (outbound), indicând faptul că jucătorii locali sunt mai concentraţi pe consolidarea afacerilor în ţară.

După tendinţa conturată în 2010 şi 2011, când companiile aflate în insolvenţă sau în situaţii dificile dominau tranzacţiile locale, în prima jumătate a lui 2012 observăm o creştere a numărului de tranzacţii care implică ţinte de investiţii puternice. Mai mult decât atât, valoarea medie a tranzacţiilor realizate a crescut cu 67% în această perioadă, iar piaţa a înregistrat cea mai mare tranzacţie din ultimii doi ani – achiziţia producătorului de îngrăşăminte chimice, Azomureş, de către Ameropa Holding. Toate acestea indică în ultimă instanţă o creştere a încrederii investitorilor în economia românească.

Ce investitori ne-au trecut pragul?

În primele 6 luni ale anului, piaţa românească de M&A a fost împărţită aproape în mod egal între investitorii străini şi cei locali. Procentajul investitorilor străini a crescut cu 9% în totalul celor prezenţi pe piaţă, ceea ce ilustrează faptul că aceştia monitorizează România în căutarea unor ţinte atractive.

Cu toate acestea, procentajul fondurilor de investiţii şi private equity a scăzut, de la 39% în H1 2011, la 19% în H1 2012. Acest lucru subliniază dificultatea investitorilor financiari de a identifica obiective interesante în România, pe măsura portofoliului lor, pe de o parte, şi intenţia de a vinde investiţii care şi-au depăşit scadenţa, pe de alta.

Previziuni pentru a doua jumătate a anului 2012

Tranzacţiile importante care se conturau pentru restul anului vizau privatizările planificate prin acordul cu FMI. Având în vedere însă timpul scurt care a mai rămas până la sfârşitul anului, finalizarea acestor privatizări în 2012, este sub semnul întrebării. În contextul actual al incertitudinii prelungite în zona Euro şi al apropierii alegerilor electorale, investitorii şi companiile vor fi probabil mai precauţi în luarea deciziilor privind fuziunile şi achiziţiile.

„După un început de 2012 marcat de interesul investitorilor străini pentru piaţa locală, contextul politic dificil şi situaţia complicată din Europa au schimbat dramatic trendul. Mă aştept, astfel, ca 2013 sa fie dominat de vânzări ale companiilor în dificultate, de vânzări sau consolidări în diferite sectoare, precum şi de privatizările cu care România trebuie să meargă înainte. Estimez că nu vom vedea un număr semnificativ de tranzacţii mari sau sofisticate, cel puţin în prima jumătate a anului”, a adăugat Florin Vasilică.

Agribusiness, sectorul unde s-a materializat cea mai mare tranzacţie a primei jumătăţi de an, va continua să alimenteze piaţa M&A pe termen mediu. În plus, achiziţia eMAG de către Naspers, anunţată în iulie, care este posibil să depăşească 100 milioane Euro, şi achiziţionarea eJobs de către Ringier demonstrează potenţialul sectorului online, care se va concretiza probabil spre finalul lui 2012, dar mai ales în 2013.