Cautare
, Contributor

I am a Breaking News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering important Real Estate and Economic news. Have a news tip? DMs are open on Instagram @andreea__gutu or drop me an email at andree...

ForbesForward |
|

Erik Barna, Founder & Board Member Life Is Hard: “Covid-ul se aseamăna cu un chief digitalization officer într-o companie. Adică tot ce n-a reușit o astfel de persoană, a reușit covid-ul în câteva luni să genereze ca și context de digitalizare”

Viitorul sună bine. Cel puțin în ceea ce privește industria de IT&C, aceasta fiind aproape deloc afectată de izbucnirea crizei sanitare. Ba mai mult. A crescut exponențial.
Erik Barna

„Am asistat la o accelerare a ceea ce înseamnă digitalizare și chiar exista o glumă în piață prin care covid-ul se aseamăna cu un chief digitalization officer într-o companie. Adică tot ce n-a reușit o astfel de persoană, a reușit covid-ul în câteva luni să genereze ca și context de digitalizare”, a spus Erik Barna, Founder & Board Member Life Is Hard, invitat în cadrul unei noi ediții ForbesForward. El prefigurează și pe viitor o creștere a nevoii de digitalizare pe toate verticalele economiei, dar cu o oarecare temperare. „Asta nu înseamnă că digitalizarea nu va fi în continuare prezentă în viața noastră. Va fi prezentă cu diverse viteze, pe diverse industrii”. Spre exemplu, în zona de insurtech, asigurări, telemedicină sau smart city, Erik Barna estimează că va exista în continuare un trend de creștere în ceea ce privește nevoia de digitalizare.

„Telemedicina a crescut exponențial în această perioadă. Tot mai multă populație începe să înțeleagă și să utilizeze acest concept. Deci, este un segment care va fi în continuare în creștere”, mai spune antreprenorul. El atrage însă atenția cu privire la legislația existentă, care nu era încă armonizată cu avântul tehnologic. „Și aici mă refer la a presta consultații via canale digitale. Era un segment total nereglementat sau chiar interzis în România. Acum, s-au făcut pași în această zonă. Încă este mult de lucru, dar suntem optimiști că până la urmă vom avea o legislație actualizată cu nevoile din piață”, explică omul de afaceri.

Mai mult decât atât, Erik Barna consideră că, anul trecut, autoritățile, cu unele excepții, „s-au mișcat încet și foarte încet ca și cum ar fi fost în stare de șoc sau anesteziate, cu foarte multe bâlbe, foarte multe erori”. Executivul dă exemplu Măsura 3, care de altfel nici acum nu este implementată. „Este multă speculație. Măsura 3 reprezintă gradul de investiții pentru IMM-uri, care ar fi fost un balon de oxigen pentru pentru multe companii mici și mijlocii, mai ales pentru cele din HoReCa”, subliniază acesta. Până și Planul Național de Redresare și Reziliență îi pare cumva încropit.

„Anul trecut de exemplu politicienii au anunțat că România va primi 80 de miliarde de euro. Astăzi, au mai rămas, din acești 80 de miliarde, 13 miliarde nerambursabili, adică 13 miliarde de euro din 29 sunt gratis, restul va trebui să-i punem noi ca națiune din diverse împrumuturi, care vor trebui rambursate”, afirmă el. Și, având în vedere că în ultimii 5-10 ani România a reușit în medie să atragă doar 30% din finanțările europene, Erik Barna susține că „probabil nici acum nu vom putea atrage mai mult de 5-7 miliarde de euro în condițiile în care noi cotizăm la Fondul European 10 miliarde de euro”.

Pe de altă parte, fondatorul Life Is Hard este de părere și că, în perioade de criză, sprijinul trebuie acordat prioritar companiilor mici. Iar un prim pas în această direcția a fost deja făcut. Anul trecut, s-a implementat Legea 223 care vizează simplificarea și debirocratizarea vărsării de capital social prin care firmele se pot înființa mult mai rapid. De asemenea, s-a redus și capitalul social minim necesar la un leu. „Este o inițiativă foarte bună, dar trebuie să ne uităm și pe termen lung. Am creat aceste firme, ce facem ca să le susținem? Ce facem ca ele să aibă acces la finanțări, la investiții? Pentru că nu e suficient să avem aceste firme pe hârtie dacă ele nu produc valoare pentru economie”, mai atrage atenția Erik Barna.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii