FacebookTwitterLinkedIn

Erik Barna, CEO Life is Hard

Oportunitatea pentru România

Erik Barna: Este o bună ocazie să ne redescoperim: să descoperim că avem destinații turistice la fel de frumoase sau mai frumoase decât altele din lume; să descoperim că, deși suntem deficitari la capitolul autostrăzi fizice, avem “autostrăzi digitale” (infrastructură IT)  pe care alții și le-ar dori și de care ar trebui să profităm; să descoperim că avem terenuri agricole încă fertile pe care am putea să le cultivăm; să descoperim că avem materie primă pe care nu ar trebui să o mai importăm și pe care am putea să o prelucrăm aici, în țară, generând produse finite și locuri de muncă. Am putea descoperi că, înainte să fie furnizor de forță de muncă și materie primă brută pentru Europa, România poate fi furnizor pentru România.

Domenii ce trebuie reformate

Erik Barna: Administrația publică, sănătatea și educația sunt domenii care trebuie puternic digitalizate.

O reformare a administrației publice este imperios necesară – gândiți-vă câtă eficiență ar genera digitalizarea administrației, câtă economie de timp și bani s-ar face. Toata lumea ar avea de câștigat din acest demers.

În sănătate trebuie să existe cadrul legislativ astfel încât cetățenii să poată accesa servicii medicale și prin soluții de telemedicină – acest lucru este permis în acest moment doar pentru că s-a făcut o derogare legislativă.

Legat de reforma în educație, cred că digitalizarea nu trebuie privită cu ignoranță sau împotrivire. Fiecare copil căruia i se garantează dreptul la educație trebuie sa aibă acces la ea pe cale digitală, punându-i-se la dispoziție toate echipamentele (laptop/tabletă) și materialele didactice în format digital. Programele școlare trebuie adaptate nu doar la realitățile socio-economice actuale, ci și să-i  pregătească  pentru viitor: copii trebuie stimulati să gândească, să fie creativi, trebuie pregătiți pentru viață, iar acest lucru nu se va întâmpla dacă sunt încurajați doar să memoreze informații.

Măsuri urgente pentru relansare

Erik Barna: O repornire graduală este mai mult decât așteptată de către comunitatea de afaceri, iar investițiile în infrastructură și agricultură ar putea genera noi locuri de muncă, cu efecte pozitive imediate și de durată asupra economiei.

Debirocratizarea administrației publice este foarte necesară, coroborată cu digitalizarea ei accelerată.

De asemenea, o accelerare a derulării programelor de finanțare europeană ar fi o gură de oxigen pentru multe companii.

Revenirea domeniului

Erik Barna: Domeniul IT&C a fost unul dintre domeniile cele mai puțin afectate de pandemie, iar unii jucători chiar au fost favorizați (producătorii de soluții de teleconferință, lucru de la distanță, telemedicină). În IT, cele mai  afectate au fost companiile de outsourcing, în special cei care furnizează soluții de digitalizare pentru turism și transporturi.

Nu cred că lucrurile se vor schimba prea mult, IT-ul fiind una dintre industriile cele mai favorizate, însă cred că se va schimba mentalitatea multor angajați, care vor prefera să lucreze mai mult de acasă. Acest lucru își va pune cu siguranță amprenta asupra modului în care companiile își vor reorganiza spațiul de birouri și va avea ca efect o cerere mai scăzută de spații mari.

Se estimează, de asemenea, o creștere a cererii  de soluții de digitalizare și automatizare în mai toate ramurile economice. Uniunea Europeană are în acest sens bugetate sume considerabile pentru digitalizarea agriculturii și dezvoltarea de soluții de inteligență artificială pentru IMM-uri.