FacebookTwitterLinkedIn

Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie și profesor în cadrul Universității de Medicină și Farmacie, a declarat că ritmul răspândirii noului coronavirus este în descreștere în România. Prin urmare, creșterea numărului de cazuri din ultimele zile arată o evoluție normală și așteptată, fiind și o consecință a măsurilor de relaxare pe etape, informează Mediafax.

Experta în epidemiologie arată că această creștere a numărului de cazuri din prezent nu este din cauza măsurilor de relaxare, ci felul în care acestea au fost aplicate, “eludând regulile care sunt absolut valabile – purtarea măștii, respectarea distanțării fizice și aplicarea măsurilor de igienă”.

Aceasta a mai adăugat că al doilea val de îmbolnăviri așteptat în toamnă ar putea fi mai slab decât cel cu care ne-am confruntat în primăvară de vreme ce o parte din populație va fi deja imunizată în mod natural la noul coronavirus.

Chiar dacă în ultimele zile numărul de cazuri de infectări cu SARS-CoV-2 a crescut, medical epidemiolog a declarat: “Cam așa s-a estimat de la începutul fenomenului în România – că în jur de 1 iulie o să putem să ne așteptăm la o perioadă mai stabilă, în limita unor cazuri mai reduse. Pentru că este și un fenomen biologic de scădere a agresivității virulenței, a capacității de diseminare a virusului. Pentru că în toate evenimentele acestea epidemiologice, sunt etape de apariție, de creștere, descreștere și menținere la un nivel controlabil. Asta este normal, biologic. Inclusiv virusul acesta este un factor biologic”.