Cautare
, Contributor

Media şi entertainment |
|

Entuziasm scăzut din partea televiziunilor private pentru digitalizarea terestră

Mihai_Pavelescu.jpg
Televiziunile comerciale arată un entuziasm apropiat de zero față de licitația organizată de ANCOM pentru multiplexurile destinate televiziunii digitale terestre (DTT) la nivel național, regional și local, având ca termen de depunere a dosarelor jumătatea lunii ianuarie 2015.

Directorul executiv al asociației televiziunilor private (ARCA), George Chiriță, spune că lipsa de apetit investițional pentru acest mod de distribuție, care se leagă de închiderea emisiei analogice în luna iunie 2015, s-a manifestat inclusiv prin lipsa de observații în perioada de consultare publică a documentelor de licitație organizată de ANCOM.

ARCA susține că în multiplexul 1 primit de Radiocom ar trebui, conform legii audiovizualului și HG 403/2013, să fie transmise programele naționale cu emisie terestră ale TVR, precum și programele marilor televiziuni private, în procesul transformării licențelor analogice în licențe digitale, dacă acestea vor fi interesate.

În situația în care vor mai rămâne locuri disponibile, ele ar trebui ocupate de televiziunile care ar fi interesate să primească prin concurs licențe audiovizuale digitale naționale. În ce privește licențele locale analogice actuale, ele ar trebui să fie transformate în licențe digitale în multiplexurile 4 și 5 cu acoperiri locale sau regionale, dacă acestea vor deveni operaționale în timp util, sau chiar în multiplexurile 2 si 3 ale RADIOCOM, dacă multiplexurile 4 și 5 nu vor fi licitate sau dacă nu vor deveni operaționale.

„Sunt posibile și alte combinații, în cadrul structurii celor cinci multiplexuri, care să asigure transferul în digital al actualelor licențe analogice și eventuala dezvoltare în digital a unor noi licențe (inclusiv ale programelor care au în prezent licență de satelit). Teoretic, dar și în sensul legii, nici o resursă de spectru pentru televiziunea digitală nu ar trebui utilizată fără a satisface mai întâi sau în paralel dreptul televiziunilor private cu licențe analogice de a transforma licența analogică în licență digitală, fără concurs, dacă ele vor fi interesate să își exercite acest drept”, a declarat George Chiriță.

O realitate a digitalizării terestre a fost punctată de Nicoleta Popa, reprezentanta ABC Plus Media (Național TV) la CNA, care a declarat la 9 decembrie, când a obținut prelungirea pentru o licență locală pe care emite Național TV la Târgoviște, că „din păcate prelungirea nu mai este valabilă decât până anul viitor în luna iulie”. Ea a făcut această declarație în contextul în care televiziunea pe care o reprezintă nu are cum să intre în licitația pentru multiplexurile private pentru transmisia digitală terestră, așa cum s-ar așteapta ANCOM, deoarece are datorii la bugetul de stat.

Odată alocate, Național TV nu va putea decât să intre pe rețeaua unui operator de multiplex și va trebui să plătească pentru o a treia metodă de distribuție, redundantă, care se adaugă cablului și satelitului.

George Chiriță, directorul ARCA, vorbește și despre o posibilă confuzie: operatorii de multiplexuri se îndreaptă prin licitație către concesionarea unei resurse de frecvențe, trebuie să facă o investiție serioasă (estimată de Radiocom, pentru cele trei multiplexuri pemtru care a primit licențe, la 100 de milioane de euro), dar par sa piardă din vedere că, în conformitate cu legea, programele de televiziune difuzate în multiplex vor fi doar cele care vor primi licență audiovizuală digitală de la CNA, fie prin concurs, fie, prioritar, prin transformarea actualei licențe audiovizuale analogice, posesorul unei astfel de licențe putând avea o opțiune pentru multiplexul in care se va difuza programul sau. Ca urmare, decizia pentru programele TV care vor popula multiplexurile aparține CNA și televiziunilor, dar nu operatorilor de multiplexuri.

O altă variabilă este numărul de gospodării capabile (și dispuse dacă vor trebui să plătească un abonament) să recepționeze semnalele digitale terestre.

Dacă operatorii de cablu și satelit nu sunt interesați de licitația ANCOM din cauza prețurilor de concesionare prea mari, este pentru că digitalizarea terestră vine pe fundalul existenței unei infrastructuri de distribuție TV prin cablu și satelit (DTH) extinse, care potrivit ultimelor informații atingea la sfârșitul lunii iunie 2014 o penetrare de aproape 90% din totalul gospodăriilor.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii