Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

Enterprise Investors, unul dintre cele mai mari fonduri de private equity din România, a încasat 1,1 miliarde de euro, în 2017, din exit-uri

Valoarea totală a încasărilor, inclusiv a dividendelor, rezultate din exiturile finalizate de fondurile administrate de Enterprise Investors, anul trecut, s-a ridicat la 1,1 miliarde euro, au anunțat reprezentanții acestuia în raportul anual.
deficit_bani_Money_shutterstock

Începutul anului 2017, a fost marcat de două exituri majore pentru EI ale unor companii din portofoliu care activează în retailul alimentar. În februarie, a finalizat vânzarea Profi Rom Food, cel mai mare lanţ de supermarketuri din România, pentru o valoare totală de 533 de milioane de euro.

În aprilie, PEF VI a vândut toată participaţia sa în Dino, unul dintre lanţurile de retail cu cea mai rapidă creștere din Polonia. Încasările brute totale rezultate în urma acestei listări suprasubscrise semnificativ la Bursa de Valori din Varșovia (WSE) s-au ridicat la 376 de milioane de euro. Aceasta este cea mai mare listare din Europa Centrală și de Est (ECE) a unei companii susţinută de un fond de private equity și cea de-a 34-a listare din portofoliul EI.

Pe parcursul anului, fondurile EI au fost active la bursele de valori din Varșovia și Praga, finalizând trei exituri totale și un exit parţial. În iunie, EVF a vândut pachetul de 38,1% deţinut în Polski Bank Komórek Macierzystych, o bancă europeană de depozitare a sângelui prelevat din cordonul ombilical. Tranzacţia a generat încasări brute de 22,7 milioane de euro, iar încasările totale brute generate de această investiţie au atins 34,8 milioane de euro, reprezentând o multiplicare de 8,1 ori a costului.

În aceeași lună, CED Group (CEDG), un holding controlat de PEF VI, a semnat un acord în urma căruia și-a redus participaţia în Kofola, un producător de top de băuturi răcoritoare din ECE. Acţiunile au fost cumpărate de către fondatorii companiei, iar CEDG și-a diminuat participația de la 37,3% la 25,3%. De asemenea, compania a plătit și dividende. PEF VI a realizat încasări brute 40,8 milioane de euro în urma acestor tranzacţii.

În iulie, EVF a vândut întreaga participație de 9,25% în Elemental Holding, un lider de piaţă regional care activează în domeniul reciclării materialelor neferoase și a deșeurilor electronice, într-o tranzacţie secundară la WSE. Tranzacția a generat încasări brute de 11,7 milioane de euro, reprezentând o multiplicare de 1,5 ori a costului.

De asemenea, EI a vândut Skarbiec Holding, o societate de administrare de investiţii, lider în Polonia. În septembrie, Polish Enterprise Fund V (PEF V), a vândut restul participaţiei în Skarbiec în cadrul unei tranzacţii secundare la WSE. Încasările brute totale generate de această investiţie au atins 116,7 milioane euro, ceea ce reprezintă o multiplicare de 3,1 ori a costului.

Pe lângă tranzacţiile de pe piaţa de capital, în luna martie PEF V a decis să vândă subsidiara care deţinea 59,95% din Harper Hygienics, un producător polonez de produse pentru igiena pielii, listat la WSE. Cumpărătorul, iCotton, un producător leton de produse cosmetice și igienice, s-a angajat să furnizeze companiei capital adiţional și să lanseze o licitaţie la WSE pentru a atinge o deținere de 66%. Valoarea tranzacţiei a fost 1 euro.

În decembrie, PEF VI a semnat un acord pentru vânzarea a 100% din acţiunile Netrisk.hu, cel mai mare broker online de asigurări din Ungaria, către MCI. EuroVentures, parte a MCI Capital Group, o firmă de private equity listată la Bursa de Valori din Varșovia. Valoarea tranzacției este de 56,5 milioane de euro.

În 2017, lista exiturilor include și trei tranzacţii a căror valoare nu a fost dezvăluită. În martie, EVF a vândut pachetul de acţiuni deţinut în Tahe Outdoors, o companie producătoare de echipament pentru sporturi nautice, către fondatorii companiei. În luna mai, PEF VI a vândut United Oilfield Services, un furnizor de servicii pentru industria de petrol și gaze din Europa, către un investitor privat. În decembrie, PEF V și PEF VI au semnat un acord pentru vânzarea Grupului Macon.

Prin urmare, unul dintre cei mai mari producători români de materiale de construcţii va fi achiziţionat de un lider global al industriei, Xella Group. Tranzacția este condiționată de obținerea aprobării Consiliului Concurenței din România”, se mai subliniază în raportul EI.

Investiții de 58,7 milioane de euro

Valoarea totală a investițiilor finalizate de fondurile EI, anul trecut, s-a ridicat la 58,7 milioane de euro.

În iulie, Polish Enterprise Fund VII (PEF VII) a semnat un acord pentru cumpărarea a 100% din acţiunile Jantoń, cel mai mare producător polonez de băuturi alcoolice produse din struguri şi fructe. Tranzacţia a fost finalizată în septembrie, pentru o sumă care nu a fost dezvăluită.

Avem încredere că Jantoń va beneficia de evoluţia preferinţelor consumatorilor polonezi spre băuturile aromate slab alcoolizate”, se explică în raportul EI.

În noiembrie, PEF VII a semnat un acord pentru achiziţia a 100% din acţiunile CBA Slovacia, unul dintre liderii locali ai retailului alimentar din Slovacia. Ca parte a acordului, EI va furniza capital adițional de 16 milioane de euro, pentru reducerea datoriilor companiei și pentru finanțarea expansiunii. Tranzacția a fost finalizată în ianuarie 2018.

Suntem convinși că CBA Slovacia este o platformă bună pentru dezvoltarea comerțului alimentar de proximitate, a cărui importanță crește constant pe măsură ce consumatorii doresc tot mai mult să își facă cumpărăturile în apropierea locuinței sau a locului de muncă”, se adaugă în raportul EI.

Pe lângă aceste achiziţii, în 2017, fondurile EI au realizat trei investiţii adiţionale. Polish Enterprise Fund VI (PEF VI) a investit încă 2,5 milioane de euro în Wento, o companie specializată în construirea de parcuri eoliene și fotovoltaice în Polonia.

Această investiţie crește participaţia totală a PEF VI în Wento la 48,9 milioane de euro. De asemenea, PEF VII a investit încă 4,9 milioane de euro în Nu-Med, o reţea de clinici de radioterapie, crescând capitalul angajat în această companie la 42,2 milioane de euro.

Enterprise Venture Fund I (EVF) a injectat încă 2 milioane de euro în J.S. Hamilton Poland, al doilea mare furnizor de servicii independente de inspecţie și analiză din Polonia.

Fundraising

În luna septembrie, EI a finalizat strângerea unui nou fond, Polish Enterprise Fund VIII (PEF VIII). Cel de-al nouălea fond al firmei s-a închis la 498 de milioane de euro, depășind limita de 450 de milioane de euro stabilită iniţial.

„Am realizat închiderea iniţială și finală la doar trei luni de la începerea procesului. PEF VIII este al doilea cel mai mare fond din istoria Enterprise Investors și cel mai mare fond strâns de EI de la începutul crizei financiare globale. Peste 90% din capitalul angajat a provenit de la investitorii în fondurile precedente ale firmei, iar restul a provenit de la investitori noi.

Fondul, ca și predecesoarele sale, va investi în sectoare impulsionate de convergenţa dintre consumul privat din ECE și „vechea” UE, cum sunt produsele de consum și retail, serviciile financiare și medicale, în care EI are o experienţă substanţială în achiziţii și exituri. PEF VIII va investi și în sectoare în plină creștere stimulate de costul de producţie competitiv și de dezvoltarea regiunii, cum sunt producţia și serviciile industriale sau IT”, se menționează în raportul EI.

Noul fond se va concentra pe achiziţii de companii de dimensiune medie și va oferi capital de creștere companiilor antreprenoriale dinamice. PEF VIII va investi capital între 20 de milioane de euro și 75 de milioane de euro.

De la fondarea sa în 1990, Enterprise Investors a strâns nouă fonduri cu capital ce depășește 2,5 miliarde de euro. Până la sfârșitul anului trecut, fondurile din administrarea EI au investit 1,8 miliarde de euro în 139 de companii din diverse sectoare de activitate. Această cifră include 1,2 miliarde de euro investite în 117 companii din Polonia și 600 de milioane de euro investite în 22 de companii din Europa Centrală și de Est. Fondurile administrate de Enterprise Investors au vândut 126 de companii, realizând încasări totale brute în valoare de 3,6 miliarde de euro, din care 1,5 miliarde de euro au fost generate de investiţiile din afara Poloniei. Fondurile EI deţin în acest moment acţiuni în 13 companii.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii