FacebookTwitterLinkedIn

Valoarea totală a tranzacţiilor finalizate de fondurile EI, anul trecut, s-a ridicat la 41 milioane euro.

Anul trecut, în martie, Enterprise Venture Fund I (EVF) a investit 3,4 milioane euro în Tahe Outdoors, cea mai mare companie de echipamente pentru sporturi nautice din Europa. Ca rezultat al acestei tranzacţii de finanţare a expansiunii, EVF deţine acum 32,4% din acţiunile companiei.

În mai, firma de private equity a finalizat fuziunea dintre CDiTO, companie controlată de Polish Enterprise Fund VII (PEF VII), şi Nu-Med, în care PEF VII avea o poziţie minoritară. Entitatea rezultată operează sub numele Grupul Nu-Med şi administrează trei centre de radioterapie – în Elbląg, Katowice şi în Tomaszów Mazowiecki. PEF VII deţine 68% din acţiunile companiei. În noiembrie, Polish Enterprise Fund VI a alocat încă 30 milioane euro pentru Wento, o companie de energie regenerabilă care dezvoltă parcuri eoliene în Polonia.

Tranzacţia a adus capitalul angajat de PEF VI în această companie la 70 milioane euro. Fondurile vor fi folosite pentru extinderea capacităţii proiectelor din portofoliul Wento. În decembrie, EVF a anunţat că va investi capital de creştere de 8 milioane euro în J.S. Hamilton Polonia,lider în furnizarea de servicii independente de analiză şi de inspecţie. EVF va deţine 19% din acţiunile firmei. Enterprise Investors va sprijini compania în consolidarea pieţei de inspecţie şi de certificare în Europa Centrală şi de Est.

În august, Polish Enterprise Fund V a vândut restul acţiunilor deţinute în AVG Technologies, furnizor global de software de securitate şi de servicii online, într-o serie de tranzacţii la Bursa de Valori din New York. Pe parcursul investiţiei EI, capitalizarea companiei a crescut de 12 ori, la 919 milioane dolari, fiind cea mai de succes investiţie a PEF V.

AVG Technologies a generat cea mai mare multiplicare a valorii unei investiţii din istoria Enterprise Investors.

Veniturile brute din investiţia EI în AVG au totalizat 310 milioane euro. Luna noiembrie a fost marcată de IPO-ul Skarbiek Holding, unul din cei mai mari asset manageri din Polonia. Acesta a fost cel de-al 30-lea IPO din portofoliul EI şi cel de-al 29-lea la Bursa de Valori din Varşovia.

În această tranzactie, PEF V a vândut 20% din companie, reţinând un pachet de 75% şi generând venituri brute de 10,2 milioane euro.