Cautare
, Contributor

500 miliardari |
|

Enrico Perini

enrico_perini_3378473-Publimedia-Adrian_Stoicoviciu.jpg
Avere: 250 milioane de euro Vârsta: 43 de ani Reşedinţă: Bucureşti Domeniu: construcţii

Nu s-a temut de criză, însă nici nu s-a aruncat în investiţii care să îi pună în pericol businessul. Enrico Perini, unul dintre expaţii care s-au îndrăgostit de România pentru oportunităţile pe care ţara le oferea, a frânat ritmul extinderii afacerilor sale. În prima jumătate a anului, retailerul de echipamente şi instalaţii pentru clădiri Romstal a deschis patru magazine în sistem de franciză în Rusia şi Ucraina. Unităţile au fiecare câte 150 de metri pătraţi, iar investiţia totală a fost de 120.000 de euro. În anul 2002, compania condusă de italianul stabilit în România a inaugurat primul magazin Romstal din străinătate, în Republica Moldova. În prezent, el derulează afaceri şi în Ucraina, Italia, Bulgaria, Rusia şi România, care reprezintă principala piaţă de desfacere. Grupul Romstal cuprinde mai multe firme, dintre care cele mai importante sunt Romstal Imex, producător şi distribuitor pe segmentul echipamentelor termo-hidro-sanitare, a plăcilor ceramice, corpurilor de iluminat şi a echipamentelor electrice, Valrom Industrie – producător de sisteme de ţevi din plastic, Valplast Industrie – producător de ţevi și fitinguri din PVC, precum şi firma Autoklass Center – comerţ şi service cu automobile Mercedes-Benz. În 2009, vânzările consolidate ale grupului Romstal au fost de 340 milioane de euro, iar pentru 2010, Perini estimează o scădere până la 310 milioane de euro.

Grupul Romstal intenţionează să investească şi în energia eoliană. În acest sens, holdingul a achiziţionat deja un teren în judeţul Constanţa, pentru aproximativ opt milioane de euro. Proiectul vizează un parc eolian în localitatea Seimeni şi presupune investiţii de zece milioane de euro pentru lucrările de construcţie. Grupul a finalizat încă de anul trecut un proiect-pilot de mici dimensiuni la Galaţi. Generatorul eolian de 300kw a necesitat investiţii de 350.000 de euro. Enrico Perini nu ocupă o funcţie executivă în grupul pe care îl controlează, el implicându-se doar în luarea deciziilor strategice, care vizează investiţii importante. Este, aşadar, unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri din liga marilor antreprenori locali. Perini şi-a început afacerile în România în 1992, vânzând pantofi şi calorifere, după ce în Italia deţinea din 1987 o firmă de reparaţii industriale. Bazele grupului Romstal au fost puse în 1994. În prezent, Enrico Perini deţine în mod direct 51% din acţiunile grupului, 40% fiind controlate de firma italiană Framan, iar restul de 9% aflându-se în portofoliul directorului executiv, Ovidiu Henter.

Antreprenorul de 43 de ani a ajuns să facă afaceri în România printr-o întâmplare. La 25 de ani a ajuns în vacanţă la Poiana Braşov, aceasta fiind cea mai ieftină opţiune pentru un sejur într-o staţiune de schi. A înţeles imediat că românilor, ieşiţi de foarte puţin timp de sub regimul comunist, le lipsesc multe lucruri şi sunt avizi după cumpărături. Aşa s-a decis că trebuie să plece din Italia pentru a o lua de la capăt într-o ţară plină de oportunităţi. Nu a aşteptat foarte mult. Tânărul de atunci a învăţat în scurt timp limba română şi a venit în România în 1993. De atunci, două săptămâni pe lună le petrece aici.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii