Cautare
, Redactor

Reporter în căutare de oameni și povești.

Design |
|

Enjoy Reading

În cazul unei biblioteci, nu știu ce trebuie, mai întâi, luat în seamă: milioanele de cărți de dincolo de ziduri sau arhitectura impresionantă a clădirilor. Selecția de mai jos cuprinde câteva dintre cele mai spectaculoase așezăminte de cărți din întreaga lume. Am căutat să îndeplinească ambele criterii, deși nu mi-a fost ușor să le aleg.  Dar pentru câteva ore am simțit că intru în alte dimensiuni. Ceea ce vă doresc și vouă.
 aboneaza-te
shutterstock_157354382

Biblioteca Regală – Rio de Janeiro

Această bibliotecă din inima Braziliei găzduiește cea mai mare colecție de literatură portugheză, 350.000 de volume, din afara Portugaliei. Real Gabinete Português de Leitura este una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume și conține opere rare, unele și din secolul al XVI-lea. A fost construită între anii 1880 și 1887, în stil neo-manuelin, de către arhitectul Rafael da Silva e Castro. Fațada, lucrată din calcar, chiar în Lisabona și având drept sursă de inspirație Mânăstirea Jeronimos din oraș, a fost transportată cu vaporul la Rio. Cele patru statui care o împodobesc îi înfățișează pe exploratorul Pedro Álvares Cabral, pe prințul Henry Navigatorul, pe Luís Vaz de Camões, cel mai mare poet portughez, și pe celebrul Vasco da Gama. Nici interiorul bibliotecii nu se lasă mai prejos. Tavanul din vitralii, cu structură de fier, este primul exemplu arhitectonic de acest fel din Brazilia. Lumina blândă cade pe un monument de 1,7 metri înălțime, din argint, fildeș și marmură, care se numește Altarul Patriei. Este realizat în Porto și simbolizează timpul descoperirilor.

Biblioteca Strahov – Praga

Stați față în față cu cea mai mare bibliotecă monastică din Cehia. Mânăstirea în jurul căreia a fost ridicată datează din anul 1143. Biblioteca are două săli spectaculoase. Sala barocă sau „The Theological Hall” a fost inaugurată, în 1679, de către starețul Jeroným Hirnheim. Sala clasică sau „The Philosophical Hall” a fost construită la 100 de ani distanță, pentru a găzdui cărțile ce proveneau din Moravia de Sud. De asemenea, cea de-a doua încăpere marchează sfârșitul construcțiilor în perimetrul Mânăstirii Strahov. În 1950, biblioteca a devenit parte a Muzeului Național al Literaturii. Conține peste 200.000 de volume, printre care și Evanghelia mânăstirii din secolele IX-X, 3.000 de manuscrise și 1.500 de tipărituri la prima mână, depozitate separat, alături de alte obiecte de valoare. Biblioteca Strahov este celebră pentru tavanele superbe, acoperite cu fresce biblice și stucaturi albe și pentru ceea ce se numește „compilation wheel” – un mecanism prin care rafturile se întorc și se rotesc astfel încât cărțile să fie mai ușor de găsit.

Biblioteca El Escorial – San Lorenzo

Orașul San Lorenzo El Escorial, aflat la doar 45 de minute distanță de Madrid, adăpostește ansamblul regal cu același nume, intrat în patrimoniul mondial Unesco. Acesta a fost reședința istorică a regilor Spaniei. În secolul al XVI-lea, regele Philip al II-lea a comandat ridicarea unei biblioteci care să nu conțină doar cărți, ci și instrumente pentru studii științifice, cum ar fi globuri pământești, astrolabi sau hărți. Biblioteca El Escorial a fost construită după planurile arhitectului de geniu Juan de Herrera și a fost prima din Europa care nu a mai respectat dogmele medievale în materie de design. Este celebră pentru frescele de pe tavan cu scene ce înfățișează cele șapte arte identificate de antici: gramatica, retorica, dialectica, aritmetica, muzica, geometria și astronomia. Colecția de peste 400.000 de cărți și manuscrise acoperă orice domeniu de interes, de la filosofie și politică până la poezie.

Biblioteca George Peabody – Baltimore

Să mergem puțin și pe continentul american, unde Biblioteca George Peabody a fost descrisă drept o catedrală a cărților. Și pe bună dreptate, având în vedere cât de grandioasă este clădirea. Biblioteca a fost construită în 1878, ca parte a unui institut de artă și cultură, înființat de omul de afaceri și filantropul George Peabody. Acesta își dorea să faciliteze accesul la educație locuitorilor din Baltimore. În prezent, biblioteca se află sub aripa Universității Johns Hopkins. Este realizată în stil neo-grec și are în centru un atrium monumental. Are șase etaje, un luminator impresionant, podele din marmură albă și neagră și balustrade ornamentate. Colecția este formată din peste 300.000 de volume; cele mai multe datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar domeniile de interes sunt variate: religie, arhitectură, arheologie, istoria științei sau literatură. Biblioteca este în continuare deschisă publicului larg, conform intenției inițiale a fondatorului ei.

Biblioteca Bodleian – Oxford

Sau „The Bod”, după cum o numesc studenții. Biblioteca principală (în total sunt 28) a Universității din Oxford ar trebui inclusă în orice listă care aduce laolaltă instituții de acest fel. Biblioteca Bodleian este una dintre cele mai vechi din Europa. Istoria ei începe undeva pe la 1300, dar a început înflorească în secolul al XVII-lea, sub aripa lui Sir Thomas Bodley, diplomat la curtea reginei Elisabeta I. Colecția de cărți este absolut impresionantă, peste 12 milioane de volume tipărite, astfel că biblioteca din Oxford este a doua cea mai mare din Regat după British Library. Atrage cercetători din întreaga lume pentru că doar aici se găsesc exemplare rare: primele ediții din romanul „Emma”, de Jane Austen, sau din „Originea Speciilor”, a lui Charles Darwin. Pe la Oxford au trecut și au studiat cinci regi, 40 de laureați ai Premiului Nobel și 26 de prim-miniștri. Pentru cei mai profani dintre noi, întregul campus din Oxford poate fi vizitat și în calitate de turist.

Biblioteca Regală – Copenhaga

Și nu doar atât: Biblioteca Națională a Danemarcei și cea mai mare din țările nordice. A fost construită în 1648 de regele Frederik al III-lea, dar a fost adusă la forma actuală la sfârșitul anilor ’90. Clădirea este una modernă, spre deosebire de celelalte, fiind mai degrabă cunoscută sub numele de „black diamond” datorită granitului negru și lucios cu care este placată, dar și unghiurilor neregulate. Designul este semnat de o firmă de arhitectură renumită în Danemarca (Schmidt Hammer Lassen Architects), care a renovat mai multe instituții culturale situate pe malul mării. În ciuda exteriorului întunecat, biblioteca are un atrium foarte luminat, ce oferă o priveliște superbă spre apă. Biblioteca din Copenhaga este un adevărat tezaur al culturii europene; colecția sa cuprinde copii ale tuturor lucrărilor tipărite în Danemarca începând cu secolul al XVII-lea. Tot aici se află primele cărți daneze tipărite în anul 1482 și manuscrisele originale ale filosofului Søren Kierkegaard.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii