Cautare
, Contributor

Fuziuni și achiziții |
|

Engie își vinde majoritatea participaţiei la compania de apă Suez către Veolia

Grupul francez de utilităţi Engie a decis vânzarea majorităţii participaţiei sale la compania de apă Suez către Veolia.
ENGIE

Decizia Engia a creat condiţiile pentru o preluare integrală a acesteia, în pofida unui vot negativ al guvernului francez la o şedinţă a consiliului de administraţie care a avut loc luni, transmite Reuters.

Planul Veolia de a cumpăra o participaţie de 29,9% la Suez şi de lansare ulterioară a unei oferte de preluare integrală, a întâmpinat o opoziţie puternică din partea acestei companii.

Veolia a reuşit să îi convingă pe majoritatea membrilor boardului Engie după ce şi-a majorat oferta pentru participaţia la Suez la 3,4 miliarde de euro, oferind şi asigurări că orice ofertă ulterioară vă fi una amicală. Dar statul francez, care este acţionat major al Engie şi care a încercat să medieze între părţi, a votat împotriva ofertei, a anunţat Ministerul de Finanţe.

Neînţelegerea a ridicat întrebări în Franţa, unde guvernul are de obicei o influenţă puternică asupra companiilor unde deține participaţii. Preşedintele Engie, Jean-Pierre Clamadieu, a declarat reporterilor că relaţiile cu statul sunt încă bune, dar că guvernul şi compania apără interese diferite.

Statul a dorit ca Veolia şi Suez să îngroape conflictul înainte de vânzarea participaţiei, a spus Clamadieu, dar a adăugat că el crede că acest lucru se va întâmpla numai după vânzarea participaţiei.

Am asistat la începutul unui dialog“, a spus Clamadieu despre discuţiile dintre Suez şi Veolia din ultimele zile, adăugând că este încrezător că cele două părţi vor ajunge la o înţelegere.

Veolia şi compania concurentă mai mică Suez gestionează o mare parte din aprovizionarea cu apă a Franţei şi sunt companii cu operaţiuni importante la nivel internaţional în gestionarea apei şi a deşeurilor. Veolia a susţinut că o companie franceză combinată ar fi mai bine pregătită să concureze companii din China, în timp ce acordul ar aduce, de asemenea, la economii de 500 de milioane de euro din primul an.

Oferta Veolia pentru o acţiune Suez deţinută de Engie, de 18 euro pe unitate, ar evalua întregul grup Suez la peste 11 miliarde de euro. Dar Suez s-a opus vehement propunerii făcută de Veolia, numind-o ostilă şi avertizând că ar putea duce la pierderi de locuri de muncă.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii