FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit Asociaţiei de Comunicaţii Electronice din România (AceR), o parte din companiile de cablu au prelungit contractele existente la prețul vechi după care din ianuarie sau februarie a.c. au primit cereri de modificare a contractelor sau de încheiere a unor contracte noi la prețuri mai mari și cu introducerea unor clauze abuzive care dau dreptul deținătorilor de stâlpi să modifice unilateral prețul, în contradicție cu Legea infrastructurii 154/ 2012, care prevede aplicarea unor tarife negociate, transparente și bazate pe costuri.

Membrii ACeR cer prețuri egale pentru toți operatorii de comunicații, cer publicarea tarifelor și fundamentarea acestora pe costuri, în caz contrar existând posibilitatea notificării ANCOM care poate impune conform legii prețurile de acces pe infrastructura de comunicații, din care fac parte și stâlpii.

Companiile de cablu critică vehement și tratamentul diferit pe care societățile de distribuție a energiei electrice – cei mai mari deținători de stâlpi din România – îl aplică între diferite companii dar și în diferite regiuni ale țării: o companie din Transilvania a primit anul acesta o notificare de creștere de tarif de sub un punct procentual, o companie din Prahova (unde activează Enel Distribuție Muntenia Nord) a primit o cerere de negociere cu prețuri majorate de aproximativ 25%, în vreme ce în Constanța creșterea cerută de compania de distribuție a electricității Enel este de 50%.

De asemenea, operatorii de cablu au observat că Enel și Electrica au eliminat tarifele diferențiate pe urban-rural, fapt care în final vor duce la creșteri de abonamente mai mari în zona rurală, ceea ce contrazice propaganda oficială a Guvernului care spune că sprijină extinderea comunicațiilor electronice în zonele defavorizate.

Pentru exemplificare, o companie din Prahova cu aproximativ 3.000 de abonați folosește nu mai puțin de 6.000 de stâlpi pentru care plătește 2 lei fără TVA pe stâlp, pe lună. pe circuit, tarif cu discount doar dacă efectuează o singură plată anuală, în avans. Tariful cu plata pe lună, în Prahova, este de 3 lei pe stâlp pentru un circuit. De cele mai multe ori compania folosește mai mult de un circuit, fapt care poate să ducă prețul până la aproape dublu. În concluzie, tariful anual pentru stâlpi ajunge, în cazul acestei companii, la 15% din cifra de afaceri.

În Constanța, cu plata anticipată, anul trecut tariful a fost de 4,35 de lei pe lună, pe stâlp, în urban și 2,70 lei pe stâlp, pe lună, în rural. În acest caz, Enel Distribuție (care operează în Banat, Dobrogea și Muntenia Sud) nu socotește numărul de circuite la calculul tarifelor.

Până la difuzarea acestei informații, nici Enel și nici Electrica nu au răspuns înterbărilor Media Expres trimise prin formularele de contact de pe paginile lor de internet sau prin e-mail.