FacebookTwitterLinkedIn

Enel S.p.A. a anunţat că filiala sa Enel Investment Holding B.V. (EIH), deţinută de către Enel, a finalizat achiziţia de la SAPE SA (SAPE – Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie, compania prin care statului român își administrează deţinerile publice în mai multe companii și înfiinţată în 2014, după divizarea parţială a Electrica, înainte de listarea la bursă) a unui pachet de circa 13,6% din acţiunile E-Distribuţie Muntenia SA (EDM) şi Enel Energie Muntenia SA (EEM) pentru o sumă de aproximativ 400 milioane de euro.

În urma tranzacţiei, EIH şi-a majorat participaţiile în EDM şi EEM la aproximativ 78% de la nivelul de 64,4%, anterior.

Tranzacţia prin care EIH a preluat un pachet suplimentar de 13,6% la EDM şi EEM este o consecinţă a exercitării de către SAPE a unei clauze din noiembrie 2012, prin care a cerut un preţ de 520 milioane de euro, care a fost contestat de către EIH.

SAPE și EIH nu s-au înțeles asupra prețului acţiunilor, astfel că în 2014 SAPE a iniţiat o procedură de arbitraj la Camera Internaţională de Comerţ de la Paris, prin care a solicitat 520 milioane de euro şi dobânzi de 60 de milioane de euro. Tribunalul Arbitral a decis, în data de 3 februarie 2017, preţul pachetelor de acţiuni la aproximativ 400 milioane de euro.

Enel deţine trei dintre cele opt distribuţii regionale de energie electrică din România, deservind 2,8 milioane de clienţi, aflați în București, Banat şi Dobrogea, prin mai mult de 3.100 de angajaţi.

Enel a câștigat licitația de privatizare pentru fosta Electrica Muntenia Sud în anul 2006, iar prețul plătit în total până acum se ridică la aproximativ 1,25 miliarde de euro.