FacebookTwitterLinkedIn

Companiile de distribuție de electricitate ale grupului Enel vor instala în 2017 peste 150.000 de contoare inteligente în regiunile în care activează în România: Muntenia Sud, Dobrogea și Banat, ca urmare a aprobării de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a celui de-al treilea proiect pilot de instalare a a contoarelor inteligente.

Potrivit reprezentanților Enel, acest nou proiect, precum și cele anterioare în baza cărora au fost deja instalate 140.000 de contoare inteligente, sunt parte a strategiei Enel pe termen mediu de a instala contoare inteligente pentru întreaga bază de 2,8 milioane de clienți din România.

”Transformarea digitală pe care contoarele inteligente o aduc plasează consumatorul în centrul preocupărilor noastre, oferind clienților o experiență îmbunătățită: acces la date de consum în timp real, posibilitatea de a monitoriza consumul de energie, facturare pe baza consumului exact și, cel mai important, monitorizarea continuității serviciului și restabilirea mai rapidăde la distanță a acestuia în caz de defecțiuni”, declară Georgios Stassis, country manager Enel în România.

Contractul pentru producția celor 150.000 de contoare a fost obținut, în urma unei licitații internaționale, de compania cu acționariat românesc AEM din Timișoara, înființată în 1970 și care a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de 79,85 milioane de euro, estimările pentru acest an vizând nicelul de 92 de milioane de euro, potrivit reprezentanților companiei. ”Anul trecut am produs două milioane de contoare, în ultimii doi ani am produs 400.000 de contoare pentru Enel. Livrăm foarte multe contoare inteligente în Italia, contoare pentru gaz în Franța, vorbim de contracte care se întind pe foarte mult timp, livrăm contoare în Ungaria, contoare inteligente în Germania. Suntem pregătiți pentru orice solicitare legată de realizarea sistemului smart”, spune Olimpia Moica, președintele AEM S.A. Anul trecut, 56,7 din cifra de afaceri a fost generată de export.

Investițiile în unitatea de producție de la Timișoara se ridică, din ianuarie 1999 încoace, la 58,7 milioane de euro, din care 4,57 milioane de euro pentru liniile de producție necesare fabricării contoarelor pentru Enel.

Fabrica AEM din orașul de pe Bega are o capacitate anuală de producție de 2,2 milioane de contoare, atât pentru gaz, cât și pentru curent electric și un număr de 1.400 de angajați.

În bună parte automatizată, producția de contoare, atât electrice, cât și pentru consumul de gaz beneficiază de un foarte atent control al calității, așa cum aveam să ne convingem în urma vizitei pe care am făcut-o astăzi, 9 mai 2017, în fabrica de la Timișoara, la invitația Enel. După producția propriu-zisă, care se desfășoară în facilitățile AEM în privința tuturor componentelor constitutive ale unui contor, de la elementele din plastic și metal și până la componentele electronice ale contoarelor inteligente și după asamblarea componentelor în produsul final, contoarele inteligente trec print-un proces de control al calității, în baza unui sistem de eșantionare, atât prin validarea de către echipamente, cât și prin analiza de către operatori umani. ”Dacă unul dintre contoare prezintă o defecțiune, se renunță la întregul lot, iar contoarele din următorul lot sunt verificate bucată cu bucată. Până acum, nu ni s-a întâmplat la niciun lot, nici măcar la cel inițial, de test”, spune Andrei Lăpugean, șef secție Contoare Electrice din cadrul AEM.

Revenind la implementarea de către Enel a celor 150.000 de contoare electrice la consumatorii finali, trebuie menționat că acei clienți ce vor fi incluși în cel de-al treilea proiect pilot vor beneficia de citiri ale contorului de la distanță, care înlocuiesc citirile de pe teren și estimările de consum. Contoarele inteligente pot comunica cu distribuitorul în timp real, permițând o identificare mai ușoară a defecțiunilor din rețea, astfel încât să poată interveni în caz de avarii mai rapid și mai eficient.

E-Distribuție Muntenia va pune în funcțiune aproximativ 70.000 de contoare inteligente acoperind zone importante din București și Ilfov, clieni din Buftea, Mogoșoaia și Chitila fiind incluși în proiect. Alte județe în care vor fi montate contoare inteligente sunt Călărași, Constanța, Ialomița și Tulcea.